Diari La Veu del País Valencià
Europa assegura que el Corredor Mediterrani acurtarà un 44% la duració dels trajectes de mercaderies i un 30% els de passatgers

VALÈNCIA. El comissionat del govern espanyol per al desenvolupament del Corredor Mediterrani, Josep Vicent Boira, ha avançat aquest dijous que en els pròxims dies la Unió Europea publicarà un informe que conclou que la construcció d’aquesta infraestructura suposaria un “estalvi de temps” del 44% en el transport de mercaderies i del 30% en el transport de passatgers, en l’horitzó del 2030. Seria l’estalvi “més alt tant per a mercaderies com per a passatgers dels nou corredors transeuropeus”.

Així ho ha revelat en “primícia” durant un esmorzar-col·loqui davant els membres de l’Associació de Directius i Empresaris Logístics Propeller València, on ha assegurat també que “l’estalvi en costos de mercaderies i passatgers seria també el més alt dels corredors transeuropeus”.

A més, només la construcció del Corredor Mediterrani “aportaria l’1,6% al Producte Interior Brut (PIB) d’Espanya”, la qual cosa suposa el percentatge més alt, després de Croàcia, de tots els països que travessa aquesta infraestructura, és a dir, Espanya, França Itàlia, Croàcia, Eslovènia i Hongria. A la llum d’aquestes previsions, Boira ha assegurat que “a Europa estem en primera línia en aquest gran corredor Algesires-Hongria de 3.000 quilòmetres” i ha defensat que “paga la pena treballar” per ell.

En aquest sentit, ha recordat que el 80% dels contenidors que entren a l’estat espanyol es canalitzen a través de tres ports: Algesires, València i Barcelona, tres punts del Corredor Mediterrani. I, a més, el 66% de les importacions i exportacions de mercaderies es concentra en els de València i Barcelona.

Quant a passatgers, es calcula que “podria arribar fins als 4 milions de viatgers” i convertir-se en “una de les línies més importants d’Espanya”, ha remarcat.

“Un tema d’estat” governe qui governe

Durant la trobada, el comissionat del govern per al desenvolupament del Corredor Mediterrani ha reivindicat que aquesta infraestructura s’està “revaloritzant” en els últims temps, per la qual cosa davant la proximitat de les eleccions generals, el 28 d’abril, espera que “si canvia el govern” entenga que es tracta d’un “tema d’Estat”.

Per la seua banda, Josep Vicent Boira ha convidat a reflexionar sobre el fet que “si no fem nosaltres aquesta infraestructura, no la faran altres, d’acord amb els seus interessos”.

En aquest sentit, el comissionat del govern espanyol per al desenvolupament del Corredor Mediterrani ha recordat que recentment el president de la República Popular de la Xina, Xi Jinping, va estar de visita a Itàlia, on va signar el conegut com a pacte de les Taronges, pel qual els cítrics sicilians arribaran en dos dies als mercats xinesos.

“La presència de la Xina en el Corredor Mediterrani és un fet que ha vingut per a quedar-se i estem en un moment inèdit per a les infraestructures a Europa que si tu no fas la infraestructura te la fan”, ha advertit. Segons Boira, “el Corredor Mediterrani el faran els xinesos o el farà Europa, però es farà” i, al seu entendre, “és molt millor que siga la Unió Europea la que l’impulse segons els interessos dels seus països i no de potències exteriors”.

“El Corredor Mediterrani es farà. El gran dubte és qui: si la Xina d’acord amb els seus interessos o Europa d’acord amb els seus”, ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa