Un estudi qüestiona el potencial de les plantacions massives d'arbres per a mitigar el canvi climàtic

L'article demostra que plantar arbres en llocs no apropiats pot destruir ecosistemes, incrementar la intensitat dels incendis forestals i exacerbar el calfament global
18 octubre 2019 10:47h
El treball, publicat en l'últim número de la revista Science, demostra que plantar arbres en llocs no apropiats pot destruir ecosistemes, incrementar la intensitat dels incendis forestals i exacerbar el calfament global. / DIVAL

VALÈNCIA. Un estudi en el qual ha participat el Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE) –centre mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), la Universitat de València i la Generalitat– qüestiona el potencial de les plantacions massives d'arbres per a mitigar el canvi climàtic. El treball, publicat en l'últim número de la revista Science, demostra que plantar arbres en llocs no apropiats pot destruir ecosistemes, incrementar la intensitat dels incendis forestals i exacerbar el calfament global.

L'estudi, elaborat per un equip internacional de vora 50 científics, demana "màxima prudència" a l'hora de sospesar la plantació massiva d'arbres com a solució al canvi climàtic. "Una plantació massiva d'arbres en pasturatges i sabanes, a part dels problemes per a la biodiversitat, generaria uns paisatges molt homogenis i inflamables que tard o d'hora acabarien sent pastura de grans incendis", indica l'investigador del CSIC Juli Pausas, un dels autors de l'estudi.

Segons el coordinador de la investigació, Joseph Veldman, de la Universitat de Texas A&M, "plantar arbres pot ser una bona opció en algunes àrees desforestades, però plantar-los en pasturatges naturals impactaria negativament en l'hàbitat de les plantes i els animals natius; a més, el segrest de carboni no seria suficient per a compensar les emissions de combustibles fòssils".

L'article respon a una publicació recent, també en Science, liderada per Jean-Francois Bastin i Thomas Crowther, de l'Institut Federal Suís de Tecnologia a Zuric (Suïssa) i finançada per la fundació holandesa DOB Ecology, l'organització Plant-for-the-Planet i el Ministeri per a la Cooperació Econòmica i Desenvolupament d'Alemanya.

"En aquesta publicació s'esmentava que, a escala global, una plantació massiva d'arbres podria capturar 205 gigatones de carboni, que és l'equivalent a una tercera part del diòxid de carboni emés des de la Revolució Industrial; però la realitat és que el potencial de les plantacions a mitigar el canvi climàtic és cinc vegades menor", destaca Veldman.

Segons els investigadors, l'estudi de l'equip suís també va ometre el fet que els boscos de coníferes en regions boreals i d'alta muntanya absorbeixen més energia solar i emeten més calor que àrees sense arbres i, per tant, exacerben el calfament global en lloc de mitigar-lo.

"Estem preocupats per aquests càlculs totalment erronis sobre la plantació massiva d'arbres, ja que no són la millor solució al canvi climàtic i no es concentren a conservar ecosistemes naturals i reduir el consum de combustibles fòssils", precisa Veldman.

Vicky Temperton, de la Universitat de Leuphana (Alemanya), també coautora de l'article, afegeix: "La restauració ecològica podria contribuir en gran manera a la solució de problemes ambientals, sempre que es restauren no sols boscos, sinó també altres ecosistemes tals com pasturatges, sabanes, matolls i torberes".

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next