Un estudi assegura que Alacant serà un dels llocs on més pujaran les morts per la calor si no s'actua

La falta d'adopció de mesures davant els episodis extrems de calor multiplicaria per 10 la mortaldat anual per aquesta causa a l'estat espanyol 
19 agost 2019 19:04h
Alacant, Badajoz, Madrid, Pontevedra i Múrcia serien les ciutats on més augmentaria la mortalitat, sempre que no comptaren amb plans de salut pública i prevenció per a afrontar l'increment de temperatures. / EFE

VALÈNCIA. La falta d'adopció de mesures davant els episodis extrems de calor multiplicaria per 10 la mortaldat anual per aquesta causa a l'estat espanyol i tindria un cost de vora 50.000 milions d'euros a l'any en el període 2051-2100. Així ho assegura una investigació publicada en Environmental Research.

Alacant, Badajoz, Madrid, Pontevedra i Múrcia serien les ciutats on més augmentaria la mortalitat, sempre que no comptaren amb plans de salut pública i prevenció per a afrontar l'increment de temperatures.

El treball 'Mortality attributable to high temperatures over the 2021-2050 and 2051-2100 time horizons in Spain: adaptation and economic estimate' ha sigut liderat per Julio Díaz i Cristina Linares, investigadors de l'Escola Nacional de Sanitat de l'Institut de Salut Carles III (ENS-ISCIII), explica aquest centre en un comunicat.

Els investigadors sostenen que la clau està a conéixer "la temperatura de disparament" en una onada de calor, és a dir, aquella a partir de les quals es produeix un augment de les morts i que és de 32 graus en el cas d'Alacant; 38, a Badajoz; 34, a Madrid i Múrcia, i 30, a Pontevedra. A aquests valors s'arriba un 17% dels dies a l'any a Alacant; un 13%, a Badajoz; un 18%, a Madrid; un 12%, a Pontevedra, i un 3%, a Múrcia.

En el treball es calcula com serà la mortalitat atribuïble a la calor en l'escenari d'emissions de CO2  més desfavorable per a totes les demarcacions espanyoles en dos supòsits: adaptació completa o inexistència d'aquesta.

En cas de no adaptació i amb temperatura de tret de mortalitat per calor constant en el temps, l'estudi apunta que es passaria de les 1.300 morts anuals atribuïbles a la calor a Espanya en l'actualitat a unes 13.000 morts anuals en el període 2051-2100.

En el cas d'adaptació completa i temperatura de disparada de la mortalitat ascendint al mateix ritme que ho fan les temperatures, la mortalitat roman constant en xifres similars a les actuals.

Els autors afirmen que "per a aconseguir eixa adaptació a la calor, és a dir, que cada vegada facen falta temperatures més elevades perquè tinguen incidència en la mortalitat, han d'activar-se diferents mesures en salut pública i que el ritme al qual ha de pujar eixa temperatura de tret de la mortalitat per calor, en mitjana per a tota Espanya, per a aconseguir l'adaptació completa ha de ser de 0,6°C/dècada".

Entre aquestes mesures destaquen "l'existència de plans de prevenció davant altes temperatures, ja existents en l'actualitat en el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, la millora en els serveis sanitaris, en les infraestructures i, sobretot, la conscienciació de la població sobre les conseqüències que les altes temperatures tenen sobre la seua salut", detalla el comunicat.

next