Els estibadors arriben a un acord amb la patronal i desconvoquen la vaga d'aquest dilluns

Ambdues parts han arribat a un consens després de dos anys i mig de conflicte i amb l'amenaça d'una vaga de 24 hores
23 novembre 2019 11:07h
Les parts s'han emplaçat aquest dilluns per a ratificar el pacte. / EP

VALÈNCIA. Els treballadors de l'estiba han arribat a un acord amb la patronal del sector, Anesco, després de dos anys i mig de conflicte. D'aquesta manera, ha quedat desconvocada la vaga prevista per al pròxim dilluns, segons ha informat EFE. 

L'acord ha arribat després que les últimes negociacions s'allargaren durant aquest dimecres i dijous, amb l'amenaça d'una vaga de 24 hores prevista per a la setmana vinent. Les parts s'han emplaçat aquest dilluns per a ratificar el pacte.

En virtut de l'acord, els estibadors i la patronal convenen a aprovar un nou conveni per a aquests treballadors que es dediquen a la càrrega i descàrrega de vaixells en els ports, principal porta d'entrada i sortida de les mercaderies del país.

El nou conveni suposa adaptar l'ara vigent a la reconversió del gremi de l'estiba aprovada fa dos anys que va liberalitzar el sector i el va adaptar a la legislació europea.

Segons aquests treballadors, en el cas que el seu conveni no s'adapte a la reforma de sector abans que concloga l'any, passaria a considerar-se nul i "la professió de l'estiba quedaria en uns llimbs legals sense cap garantia per als treballadors".

Culminar la reconversió del sector

Així, amb la prevista consecució d'un acord sobre el conveni en la reunió programada per a aquest dilluns, la reestructuració del sector que l'anterior govern espanyol va iniciar al començament de 2017 quedaria definitivament tancada.

L'acord sobre el conveni succeiria a l'aprovació el mes d'abril passat, en la Diputació Permanent del Congrés, del reial decret llei que desenvolupa normativament la reforma aprovada en 2017.

Aquest reial decret llei permet, entre altres mesures, abordar la subrogació d'estibadors, que el nou conveni ha de materialitzar, i activar la línia d'ajudes públiques per a prejubilacions que l'anterior Executiu va pactar amb el sector per a esmorteir els efectes de la reestructuració en l'ocupació.

next