L'Estat recorrerà contra la llei valenciana que possibilita que les mancomunitats puguen tindre policia local

L'executiu espanyol argumenta que el Constitucional ja ha rebutjat en diferents sentències l'opció que la policia local puga treballar en l'àmbit supramunicipal
5 juliol 2019 17:04h
Segons argumenta l'executiu espanyol, s'està facilitant la possibilitat de la prestació supramunicipal de la policia local, quan aquesta opció ha sigut rebutjada pel Constitucional en diferents sentències. Imatge d'arxiu. / EUROPA PRESS

MADRID. El Consell de Ministres ha acordat aquest divendres recórrer al Tribunal Constitucional contra la Llei de mancomunitats de la Comunitat Valenciana perquè obri la porta al fet que aquests organismes supramunicipals puguen tindre policia local quan aquesta possibilitat ja ha sigut rebutjada pel mateix Constitucional.

En concret, el govern estatal recorre contra la disposició addicional segona de la citada llei, que diu així: "Les mancomunitats que hagen assumit competències en matèria de policia local les exerciran d'acord amb el que disposa la normativa bàsica estatal i l'autonòmica de coordinació de policies locals".

Segons argumenta l'executiu espanyol, s'està facilitant la possibilitat de la prestació supramunicipal de la policia local, quan aquesta opció ha sigut rebutjada pel Constitucional en diferents sentències. En concret, considera que es vulnera l'article 51.1 de la Llei orgànica de Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat (LOFCSE).

La presentació del recurs compta amb l'informe favorable del Consell d'Estat, que recorda que la doctrina del Constitucional assenyala que només poden comptar amb policia pròpia les entitats locals que la Llei de Règim Local classifica com a entitats locals territorials i no les que, fora d'eixe grup, gaudeixen també de la condició d'entitats locals, però representen un àmbit territorial inferior o superior al municipal.

A més, es vulnera segons el govern estatal l'article 51.3 de la citada llei orgànica de cossos de seguretat quan estableix que la policia local només podrà actuar en l'àmbit territorial del municipi respectiu, excepte en situacions d'emergència i previ requeriment de les autoritats competents o a través dels acords de col·laboració previstos en la disposició addicional cinquena de la LOFCSE.

next