L'Estat reconeix a València 19 represaliats del franquisme per a "dignificar la memòria de les víctimes"

Moltes de les famílies encara esperen per a poder recuperar les restes dels seus pares i avis "d'allà on l'odi i la intolerància les van posar"
26 setembre 2019 18:30h
L'acte s'ha celebrat aquest dijous a València. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. La ministra de Justícia en funcions, Dolores Delgado, ha entregat aquest dijous a València 19 certificats de reparació i reconeixement personal a familiars de represaliats de la Guerra Civil i la dictadura pel "desig de dignificar la memòria de les víctimes". "Veritat, justícia, reparació i mai la seua repetició", ha expressat la representant del govern espanyol davant els familiars de les víctimes.

Delgado ha presidit aquest acte en la seu de la Delegació del Govern a València acompanyada pel delegat, Juan Carlos Fulgencio, i el coordinador del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica (GRMH), Matías Alonso.

En nom de les famílies, Juan Carlos Contreras ha donat les "gràcies al govern de Pedro Sánchez" per aquest "acte que restitueix l'honor d'aquells que van ser assassinats per demòcrates". No obstant això, ha reconegut que aquest reconeixement per part del govern té un "sabor agredolç" perquè el reben els nets perquè "ja no poden estar els fills". "Quan recuperem les restes de les fosses comunes podrem descansar", ha afegit.

Matías Alonso, per part seua, s'ha dirigit als familiars dels represaliats per a dir-los: "Molts encara esteu esperant traure els ossos d'on l'odi i la intolerància els van posar". "Açò significa la rehabilitació del bon nom del vostre pare, el vostre oncle o el vostre avi", ha afegit.

"Mai acatxeu la mirada davant ningú. Proclameu la seua innocència", ha exclamat el coordinador del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica, que ha indicat que aquests certificats suposen una "pau immensa". "Proclamen que heu complit l'últim mandat dels vostres pares", ha dit.

En el seu discurs davant els familiars, alguns d'ells visiblement emocionats per rebre el certificat de reparació per la desaparició dels seus familiars, la ministra ha assenyalat que aquest reconeixement és per a aquestes "víctimes de guerra, repressió i injustícia". "Homes i dones que van lluitar per uns valors" que hui estan presents en la "magnífica" Constitució de 1978.

next