Estañ: "No ens inventarem conselleries simplement per un encaix numèric"

El secretari autonòmic de Podem vol obrir un debat per a buscar solucions als mals resultats electorals
8 juny 2019 13:23h
Estañ aposta per celebrar un un Consell Ciutadà Autonòmic específic. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El secretari general de Podem al País Valencià, Antonio Estañ, creu que el repte que té Podem és ser capaç de mantindre un debat "responsable" i "honest" per a "tindre solucions, no per a veure qui té la culpa" dels resultats electorals. Al seu parer, s'han donat "moltes actituds irresponsables en aquests anys" i cal articular un espai per a debatre: "La unitat per a mi no és un mantra, jo vull una organització plural, però que siga una pluralitat que no implique estar donant espectacle".

En una entrevista concedida a Europa Press, Estañ ha assenyalat que una vegada s'ha tancat el cicle electoral després del 26M, Podem ha de poder debatre i reflexionar, obrir un debat "que no implique autoflagel·lar-se, que agrada molt, que no siga en la premsa i que siga amb temps i per a veritablement ser el projecte que vol ser".

El dirigent autonòmic ha incidit en el fet que la visió del debat no pot ser en termes "de bons i dolents, de lleials i deslleials, sinó de quines posicions té cadascun". La unitat, per a Estañ, "no pot significar pensament únic en cap cas" però cal tindre els debats "on toca, de la manera que toca i per a tindre solucions, no per a dir qui té la culpa".

Preguntat sobre si considera, com han apuntat algunes veus dins del partit, que existeix un "hiperlideratge excessiu" de Pablo Iglesias, ha mantingut que "Podem no hauria existit sense Pablo Iglesias, però no pot tot únicament dependre del que faça Pablo Iglesias", per la qual cosa advoca per avançar en una major territorialització "que genere altres lideratges més implicats en el territori".

"Som hui dia massa dependents de l'organització estatal, es va fer una primera estratègia en Vistalegre I d'apostar-ho tot a les generals, a partir d'ací havíem de desfer eixe camí i territorialitzar més. Ací hem d'assumir responsabilitats tots", ha indicat.

Al seu parer, eixa falta d'estructura territorial arrelada ha influït, junt amb la desmobilització, en els "mals resultats" obtinguts en les municipals del 26 de maig i ha admés que tots tenen part de responsabilitat, encara que salva als actors municipals: "Crec que en molts llocs els majors responsables no estan en el món municipal, han estat fent moltíssim treball, moltes campanyes sense pràcticament cap recurs".

Preguntat si creu que algú de la cúpula hauria de fer un pas enrere, ha afirmat que no és una qüestió "únicament de persones, sinó de funcionament, de veure com es planteja un projecte a llarg termini" i una vegada es faça, "hi haurà temps de dir si cal assumir responsabilitats o plantejar dimissions en tots els nivells", però "això és la part final d'un procés de reflexió".

En el cas del País Valencià, Podem està ara immers en la negociació del Botànic II i una vegada reba la informació detallada des dels municipis i es reunisca amb els dirigents locals i nous regidors, plantejarà un Consell Ciutadà Autonòmic específic.

Negociacions del Botànic 2.0

Respecte al resultat en les autonòmiques valencianes, Estañ ha admés que "no va ser bo, però permet decantar quines polítiques es faran ara en el nou pacte de govern". Assegura que no s'ha penedit "en cap moment" de no haver-se postulat per a encapçalar la candidatura de Podem a la Generalitat perquè la seua aposta política és que una mateixa persona no pot ser portaveu, secretari general i, a més, si es dona el cas, conseller.

Respecte al mestissatge, Estañ incideix a defensar que no hi haja "compartiments estancs, llocs que siguen de cap partit" en les conselleries i "després ja en funció de la representativitat de cadascú vorem on cadascú aporta més", sempre amb l'objectiu que "hi haja la major cohesió possible".

Sobre el nombre final de conselleries, ha assenyalat: "No ens inventarem conselleries simplement per un encaix numèric, això seria molt mala posició". Preguntat sobre quines àrees voldria dirigir Unides Podem, ha explicat que "han de ser qüestions de govern, que es prenguen seriosament totes les forces" perquè "no serveix de res que es diga 'vinga, Podem porta Habitatge' si després no hi ha un compromís efectiu de solucionar l'emergència habitacional", per exemple.

Estañ no és molt partidari que Turisme, per exemple, tinga una conselleria pròpia, sinó que estiga dins d'una visió dels sectors productius, i continua defensant la taxa turística, a l'espera que des de les altres 'potes' del Botànic facen propostes alternatives "que generen ingressos, que ja existisquen o que no siguen invents perillosos". "Si hi ha una proposta millor, estem totalment oberts".

Al seu parer, el canvi climàtic "ha d'estar a tot arreu, però el que no pot ser és que no estiga enlloc", i ha de tindre un impuls polític clar. Sobre si li atorgaria una conselleria, ha indicat: "Sí, fins i tot diria més, una posició no sé si de vicepresidència, no ho sé, però que tinga un espai propi i un calat transversal".

next