Diari La Veu del País Valencià
Sant Mateu ‘Viu’ el Maestrat amb els guardons que reivindiquen la comarca

Xavi Pérez / Sant Mateu.

L’auditori de la monumental i histórica Sant Mateu va acollir el passat dissabte la gala de lliurament dels premis Maestrat Viu 2017, que van recaure en Benjamí Barberà Miralles (premi Carles Salvador 2017), un masover de les Coves, pel seu treball de difusió i defensa dels molins hidràulics; en Onada Edicions (premi Pere Labèrnia 2017), l’editorial de referència de les terres de cruïlla, per la seua trajectòria; en Berta Sans Monroig (premi Alfred Giner Sorolla 2017), pel treball d’investigació “El parlar de Càlig”, que va començar en una curiositat i s’ha convertit en un excel·lentíssim treball sobre la parla del poble calijó, i en la representació de La Conquesta de Culla (premi Seidia 2017), per la valoració del teatre en valencià com a punt d’unió del poble al voltant del seu patrimoni arquitectònic i històric. A la gal·la hi va haver una nutrida representació política i cultural dels municipis del Maestrat, així com l’alcaldessa de Sant Mateu, Ana Besalduch.

En una gala dinàmica i original conduïda per les periodistes Xelo Miralles i Irena Sala i amb l’auditori de la localitat ple a vessar, es va respirar comarca, llengua, reivindicació i cultura, tot amenitzat pel grup musical ESiR que, per cert, va esgotar els discs que va posar a la venda. Aquest grup de joves xiques d’Agres va deleitar el públic amb un repertori pop carregat, al mateix temps, de delicadesa musical i lletres combatives per a reclamar la igualtat de la dona i la llibertat compartida. Les nou components del grup, amb la publicació del disc Florirem (2016), s’han convertit en una de les novetats del panorama musical i amb projecció de futur. El grup va acomiadar la gal·la amb un original arranjament de la coneguda cançó de Raimon: “Al vent”.

El fil conductor de l’acte va ser la teatralització de l’homenatge al mestre Antoni Porcar (1903-1947), un referent en l’ensenyament del valencià als anys trenta que, des de Canet lo Roig, va aplicar el mètode Freinet amb la publicació de la revista escolar Ibèria. L’encarregada de lloar la figura d’Antoni Porcar fou la mestra Francesca Vidal.

L’acte el va tancar el president de Maestrat Viu, Pau Fabregat, que va donar les gràcies a tots els que van fer possible l’acte i també als guardonats, “persones compromeses amb el Maestrat i el país”. Fabregat va alertar sobre el despoblament de la comarca i va reivindicar més estímuls perquè continue existint la personalitat del Maestrat. També va citar la famosa dita atribuida a Raimon: “no s’han de perdre els orígens, si no es perdrà la identitat”.

Presentació del llibre, visita guiada i sopar

La festa de Maestrat Viu va ser completa ja que de matí, per la commemoració dels set segles de la fundació de l’Ordre de Montesa (1317-2017), es va presentar el llibre Els orígens del Maestrat històric. Identitat, convivència i conflictes en una societat rural de frontera (s. XIII-XV), de Vicent Royo. De vesprada, es va realitzar una visita guiada per la monumental Sant Mateu.

L’espectacle d’enguany va aprofitar les possibilitats teatrals de l’espai per a avançar en l’enriquiment d’una fita cultural que s’ha convertit en un referent per a tot el país. La incorporació del patrimoni arquitectònic en les gales dels Premis Maestrat Viu en aquesta edició es va efectuar amb la celebració del sopar en el Restaurant La Farga, ubicat al tossal de l’ermitori de la Mare de Déu dels Àngels, que ofereix unes vistes extraordinàries i un sopar entre porticades medievals.

Comparteix

Icona de pantalla completa