Diari La Veu del País Valencià
El Casal Bloc Jaume I de l’Alcúdia celebra una xerrada amb Francesc Gisbert Muñoz

Divendres 19 de maig, es celebrarà sopar-xerrada amb Francesc Gisbert, que parlarà de l’imaginari fantàstic dels valencians. Serà, com sempre, al casal del Bloc Jaume I, C/ Sant Jaume, 31 de l’Alcúdia a partir de les 21:30 hores i us recordem que només heu de dur l’entrepà, de la resta ens encarreguem nosaltres.

Quants de vosaltres coneixeu el Butoni, la Quarantamaula, les Miules, l’haqueta de foc, el saginer, el gegant Esclafamuntanyes, els gambosins, els nyítols o el Trib Reial? Sabeu qui és la Mare dels Vents o què s’hi amaga a la caixa de les Caterinetes? Per què celebrem Sant Joan o quin és l’origen de Tots Sants?

Els valencians posseïm una mitologia popular, de criatures fantàstiques, presents en llegendes i rondalles. Abans, el seu nom eriçava els cabells i provocava feredat, eren temuts pels infants i respectats pels grans, invocats per les mares i conjurats per les àvies: «Porta’t bé, o vindrà…», «No vages sol pel carrer a eixes hores, o t’eixirà…». Ara, dormen adormits en el túnel del temps. Però formen part de la nostra identitat, del bagatge cultural que ens identifica com a poble.Francesc Gisbert ha dedicat una part de la seua vida a conéixer-los i divulgar-los.

Francesc Gisbert Muñoz va nàixer a Alcoi, és professor de llengua i literatura i autor de vora quaranta llibres, pels quals ha rebut nombrosos premis literaris. És un activista cultural, President de la Coordinadora pel Valencià de l’Alcoià i el Comtat, i col·labora habitualment en diversos mitjans de cumunicació. En l’àmbit de la literatura infantil i juvenil, ha estat ditingit amb premis com el Bancaixa, el Carmesina, el Laurèdia d’Andorra, el Barcanova, el Folch i Torres o el Ciutat d’Alzira, per llibres com Misteris S.L., El secret de l’alquimista o La Maria no té por. També ha escrit novel·la, Els lluitadors, sobre l’Alcoi industrial i revolucionari, o Un món de bojos, sobre la societat actual. És estudiós de la cultura popular, amb els llibres Màgia per a un poble. Guia de creences i creiatures màgiques populars (Bullent), A què juguem? Els nostres jocs i joguets populars i els contes il·lustrats sobre els personatges fantàstics del nostre imaginari, La Maria no té por. Llibre dels espantacriatures, escrit en col·laboració amb Dani Miquel, i la col·lecció “Els amics dels monstres”.

Comparteix

Icona de pantalla completa