Diari La Veu del País Valencià
El personal interí ha de cobrar la carrera professional
El Tribunal Suprem ha ratificat la decisió del TSJCV pel qual el personal interí ha de cobrar la carrera professional.

La sentència 402/2017 de la Sala del Contenciós Administratiu Secció Quarta del Tribunal Suprem (TS) ha fallat en contra del recurs de la Generalitat Valenciana contra la sentència dictada en el recurs 66/2015 del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJ-CV) que anul·lava els articles 1,3,5,7 i 18, les disposicions addicionals 1ª i 2ª i la disposició transitòria 3ª del Decret 186/2014.

El decret 186/2014 impedia que el personal interí de l’Administració del Consell poguera cobrar la carrera professional. Un decret que només va qüestionar STAS – Intersindical Valenciana ja que no estava d’acord amb els terminis i les exclusions de determinats col·lectius de personal. La resta de sindicats van manifestar la seua conformitat amb el text que va presentar el Consell de la Generalitat Valenciana, en aquell moment en mans del Partit Popular. És curiós que sindicats que van avalar amb la seua signatura la política de personal de la Conselleria d’Administracions Públiques de la Generalitat quan governava el PP vulguen ara atribuir-se una sentència contrària al que ells van signar. A més, cal dir que IGEVA formava part de la Intersindical Valenciana en el moment de la negociació i de la presentació del recurs.

En aquell context, Intersindical no va signar l’acord de suport al decret de carrera professional i va anunciar que anava a recórrer davant els tribunals el Decret que la regula. A més, Intersindical Valenciana va dir que la decisió d’excloure el personal interí i el personal temporal era una errada greu i un afront a qui representa més del 30% de la plantilla. Una errada greu, perquè els tribunals acabarien condemnant la Generalitat a incloure’l, ja que hi ha normativa europea, ratificada per sentències del Tribunal Suprem, que obliga a tractar aquest personal igual que al fix, excepte en allò que siga intrínsec de la seua condició de personal no fix. I així ha passat, primer el TSJ-CV i després el TS han dictat sentències contràries al Decret que regula la carrera professional.

També hem d’afegir que els nostres serveis jurídics tenen desenes de recursos paralitzats a expenses de la sentència del TS. Uns recursos que s’activaran d’immediat per acabar amb l’exclusió del personal interí de la carrera professional.

El proper dimarts 21 de març està convocada una Mesa Sectorial de la Funció Pública en què el Sindicat proposarà que es tracte aquest assumpte en la línia de modificar el Decret 186/2014 per tal de donar compliment a la sentència i evitar, així, cap discriminació per al personal interí i per al personal de carrera que hi ha promocionat, essent els efectes econòmics i administratius des de l’1 de gener de 2015. És a dir, el Sindicat espera que la Conselleria d’Administracions Públiques acate i complisca la sentència immediatament per a reparar els drets del seu personal.

Per altra part, davant les diverses informacions que circulen aquests dies, Intersindical Valenciana vol aclarir que aquesta sentència no té efectes per al personal docent depenent de la Conselleria d’Educació ja que no està contemplat en el Decret 186/2014.

El Decret 99/2014 és el que regula els sexennis del professorat valencià. Un Decret que tampoc va ser subscrit per STEPV – Intersindical Valenciana en excloure el professorat interí del dret al cobrament d’aquest complement de formació. El Decret va ser pactat per la Conselleria d’Educació, governada pel PP, amb la resta sindicats amb una única veu crítica, la de l’STEPV, el qual va recórrer el Decret 99/2014. Un recurs que va estimar el TSJ-CV en 2016 donant-nos la raó apel·lant al principi de no discriminació pel tipus de nomenament. En aquest cas va ser una sentència a un recurs del Sindicat contra el Decret que reforçava les sentències que molts professors i professores interines havien guanyat. Hem de dir que cap altre sindicat va recórrer el Decret i que, a més, van fer campanya contra nosaltres per haver-ho fet. El Sindicat ha demanat a la Conselleria d’Educació que complisca la sentència modificant el Decret 99/2014. Una negociació que es va fer el passat 19 de gener de 2017.

D’altra banda, pel que fa al personal estatutari, depenent de la Conselleria de Sanitat, hi ha multitud de demandes paralitzades als tribunals a l’espera del pronunciament del TS respecte del recurs que ara ha estat resolt definitivament. Per tant, en aquest punt s’ha d’obrir un procés de negociació, que, ja va estar ordenat en el seu dia, per una resolució de les Corts Valencianes, en la qual s’indica que s’ha de fer extensiva la carrera professional o el desenvolupament professional a tot el personal interí que reunisca els mateixos requisits que el personal fix sense excepció

Per tant, com es pot veure, els processos que afecten al personal interí són diversos en funció de la normativa legal que regula les seues condicions de treball. Les generalitzacions fetes a partir de les lectures simples sense una base fonamentada no generen més que angoixa i ansietat en un col·lectiu que pateix una situació de temporalitat i d’inestabilitat important.

Per això, des de la Intersindical Valenciana critiquem a aquelles organitzacions que llancen missatges sense rigor ni fonaments quan el que cal és fer una anàlisi serena i fonamentada de la situació i de les vies per acabar amb les discriminacions i avançar envers l’estabilitat, la consolidació i l’accés a la funció pública del col·lectiu en tots els sectors de les Administracions Públiques. El nostre sindicat està treballant, amb diligència i discreció, per a aconseguir-ho.

Comparteix

Icona de pantalla completa