Diari La Veu del País Valencià
La Plataforma presenta al·legacions contra el nou projecte de macroabocador a Llanera
La proposta del COR y VYTRUSA no compleix la llei i està plena d’errades i omissions.

Després que el primer projecte que van presentar fora rebutjat pels greus incompliments de la legislació ambiental i altres errades que contenia el COR i VYTRUSA han tornat amb un nou projecte d’instal·lacions per a Llanera de Ranes. La Plataforma contra el Macroabocador de Llanera ha presentat hui les seues al·legacions contra aquest projecte i encetarà des de demà una campanya de recolzament a altres entitats per a que també al·leguen i de recollida d’al·legacions ciutadanes.

La Plataforma considera que el nou projecte peca pràcticament de les mateixes errades que l’anterior en entestar-se en fer unes instal·lacions molt perilloses a una zona amb aigües subterrànies i risc d’enfonsaments del terrenys. Unes aigües de les que beu i rega bona part de la població de la Costera. A més a més, el projecte continua ignorant altres qüestions com l’impacte negatiu que un macroabocador tindria sobre un sector com el turisme que aporta milions d’euros cada any als nostres municipis tal i com afirma un estudi de la Universitat Politècnica que s’ha incorporat a les al·legacions. La proposta de VYTRUSA continua també intentant amagar que es tracta d’una zona habitada, amb moltes residències i segones residències i molt prop de moltes localitats de la comarca que es veurien afectades pels perills, molèsties i la contaminació d’un abocador que en la primera fase tindria més 15 hectàrees (cada ha és com un camp de futbol) a les caldria afegir altres instal·lacions i altres abocadors a fer en fases posteriors i que acabaria per ocupar entre 850.000 i 1.000.000 de m2 de les nostres terres.

Per si això no fora poc, la proposta de VYTRUSA i el COR vol també vol ignorar que es tracta d’un espai natural vorejat d’espais protegits entre els que fa de corredor natural o que es situa a una comarca com la Costera que ja pateix d’una sobrecàrrega d’infraestructures com gasoductes, transvasaments, autovies, etc.

A totes aquestes mancances ambientals, econòmiques i socials s’afegeixen altres de caràcter administratiu com un procediment irregular d’adjudicació, la falta de les obligatòries alternatives que s’han de presentar per a demostrar que es tracta del millor projecte possible o que no es presente un estudi econòmic per a demostrar la viabilitat de les instal·lacions. Una errada que podria acabar en un sobrecost brutal per als ciutadans que paguen a l’administració del COR.

Un seguit de despropòsits al quals s’afegeixen encara d’altres com la falta de la quantitat mínima i obligatòria de cates i sondejos per a demostrar que el terreny és impermeable i que no hi ha aigües subterrànies a la zona. A més a més, dels que s’han fet molts demostren precisament el contrari: que hi ha aigua i que els terrenys són permeables amb valors per damunt del que marca la llei al respecte.

La Plataforma considera que un projecte com aquest, a l’igual que l’anterior, no es pot aprovar i confia en que serà rebutjat per la Conselleria i està disposada a que si s’aprova, tant els responsables polítics com els tècnics d’aquest organisme oúblic responguen davant les instàncies oportunes respecte al que seria un desgavell i una errada històrics.

I més quan existeixen alternatives al model de gestió que ofereix el consorci, més sostenibles i saludables, com les exposades en la recent jornada celebrada en Xàtiva , que ja estan aplicant-se en altres llocs i que han demostrat ser més eficaces i respectuoses amb les persones i el medi ambient, com la recollida selectiva en origen o el SDDR (sistema de dipòsit, devolució i recollida d’envasos), per citar-ne algunes.

Plataforma No al Macroabocador

Comparteix

Icona de pantalla completa