Diari La Veu del País Valencià
Els racons més bonics de Jesús Pobre
El Mercat del Riurau mostrarà als visitants els racons més bonics de Jesús Pobre

Una nova iniciativa, que arranca este diumenge 8 de març, oferirà excursions pel terme

Entre el segle II i III després de Crist -o siga, fa quasi 2000 anys-, a la partida dels Bisserots de Jesús Pobre funcionava a ple rendiment una terrisseria on es produïen àmfores per a transportar vi i oli pel vast territori que l’Imperi Romà. Ho sabem per les restes que s’han trobat del forn on es coïa el fang, l’habitatge on vivien els treballadors i l’abocador d’escombraries on acabaven les ceràmiques rebutjades.

No molt lluny d’aquest encisador racó, que va ser llogaret morisc i on encara hui es cultiven camps de vinyes i tarongers, en un tossalet a 158 metres d’altura, s’alcen els molins de vent del poble. Van ser construïts en la mateixa època que els de la Plana de Xàbia , entre el 1650 i 1708, i s’utilitzaven per moldre blat i fer farina.

Aquestos dos indrets són els elegits per a la primera de les excursions primaverals que el Mercat del Riurau oferirà, a partir d’este diumenge, als visitants, amics i amigues del mercat, amb l’objectiu de descobrir-los el terme de Jesús Pobre i la seua riquesa patrimonial.

Es tracta d’una idea que va nàixer en el cabet d’Antonio Alberola, el Xorrí, un dels fundadors d’aquest mercat de productors, llauradors i artesans, i promotor de moltes altres iniciatives d’aquesta entitat local menor, explica Carles Hostalet, president de l’Associació del Mercat del Riurau.

«El Xorrí tenia la gràcia de vore les coses amb una mirada bella i franca, i pensava que allò que és bonic cal mostrar-ho. Aquesta iniciativa és part del seu legat. Volem que tots els que visiten el nostre mercat, que cada vegada en són més, tinguen l’oportunitat de descobrir els racons més bells i amagats del nostre terme, amb restes importants dels nostres avantpassats», afirma Hostalet.

D’organitzar les visites guiades s’encarregarà l’Associació Cultural Excursionista Sertorius. Es realitzaran cada últim diumenge de mes, excepte la primera, que es farà el pròxim 8 de març. Arrancaran a les 10 h. del matí des del Gran Riurau del Senyor de Benissadeví, escenari privilegiat d’un mercat arrelat a la terra i compromés amb la preservació de la cultura agrícola, i que s’ha convertit ja en un referent de la comarca.

Entre les excursions programades, el pròxim 29 de març es farà un passeig pel nucli urbà, amb parada al gran riurau, el Convent, l’Església, el Pou del Pare Pere, el Pinaret i l’Alqueria Colomer. En abril, la ruta es desviarà cap al Montgó, per visitar l’Alt de Benimaquia i el Coll de Pous, i en maig hi ha previst anar a admirar l’Olivera Mil·lenària.

Els recorreguts inclouran explicacions d’arqueòlegs, historiadors i especialistes en turisme, tant en valencià com en castellà. El preu per a adults és de 2 euros i es pot reservar plaça tant a la parada d’Informació del Mercat com al seu perfil de Facebook (Mercat del Riurau).

Comparteix

Icona de pantalla completa