Diari La Veu del País Valencià
Presentació Coordinadora Valenciana contra el TTIP
“Les persones, el medi ambient i la democràcia abans que els beneficis i els drets de les corporacions”, així comença el manifest el passat, 25 de febrer, llegiren les periodistes Reis Juan i Amàlia Garrigós en la presentació de la Coordinadora Valenciana Contra el TTIP (les segles en anglès de Transatlantic Trade and Investment Partnership).

L’acte que tingué lloc a l’auditori del Jardí Botànic de la Universitat de València, va ser el primer d’una sèrie amb els que esta xarxa d’organitzacions -43 signaren ahir el manifest i està oberta a noves incorporacions- vol millorar la informació a la ciutadania, una de les principals mancances de les negociacions que estan portant a termini la Comissió Europea i els Estat Units d’Amèrica.

En un saló d’actes ple de gom a gom, i amb una important participació de la societat civil valenciana, es va explicar en que consisteix este tractat i quina és la situació a pocs dies d’haver començat la vuitena ronda de les negociacions.

Precisament, la informació és el primer pas per a que la ciutadania de les dos voreres de l’Atlàntic tinga elements de juí per poder decidir uns acords que afecten i molt a la seua vida quotidiana.

El TTIP no sols implica als mercats industrials i alimentaris sinó també a aspectes claus de les finances. De fet, este tractat forma part de tota una sèrie d’acords que, tots ells encapçalats per Estat Units, estan creant grans zones d’intercanvi econòmic i financer molt a sovint consolidant fortes desigualtats entre els països.

Un dels aspectes més polèmics del TTIP és la creació d’un tribunal d’arbitratge internacional, anomenat mecanisme de Solució de Diferències entre els Estats i els Inversors (ISDS), que dona a estos últims drets exclusius per demandar als Estats quan consideren que alguna decisió democràtica els pot perjudicar. Un dispositiu que posa als mercats per damunt de la voluntat de la ciutadania.

Com diu el seu manifest, front un tractat inspirat en un neoliberalisme egoista i insolidari, des de la Coordinadora es defensa “la construcció d’unes relacions i unes polítiques comercials entre els nostres pobles que posen en primer lloc les persones i el planeta, garantint els drets humans universals, que lluite contra la pobresa i l’exclusió, establint unes noves relacions de solidaritat i equitat entre homes i dones i que augmente el nivell global de benestar econòmic, social i ambiental per a tota la humanitat.”

Adhesions a la campanya

Web campanya estatal

Coordinadora Valenciana contra el TTIP

Comparteix

Icona de pantalla completa