Escola Valenciana ha enviat a l’Ajuntament de València el discurs corregit de Rita Barberà

28 febrer 2015 01:00h
L’entitat cívica recorda que l’Ajuntament de València compta amb una Oficina de promoció del valencià amb correctors lingüístics excel·lents als quals l’alcaldessa podria recórrer. “Els nostres representants polítics tenen l’obligació de donar exemple i el que va fer Rita Barberà no pot servir de model per a explicar al nostre alumnat un dia tan important com és la Crida de les Falles”, ha dit Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana.
 
ESCOLA VALENCIANA ENVIA A L’AJUNTAMENT DE VALÈNCIA EL DISCURS CORREGIT DE LA CRIDA DE RITA BARBERÀ
 
Escola Valenciana ha ofert hui a l’Alcadessa de València, Rita Barberà, un servei gratuït per a soltar-se a parlar en valencià, el Voluntariat pel Valencià. Centenars de ciutadans i ciutadanes de la ciutat de València ja han fet servir aquesta eina d’ús de la nostra llengua que enguany acompleix 10 anys i que compta amb el suport de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.
 
El president de l’AVL, ja ha participat en aquest programa com a voluntari, igual com la portaveu del Consell i consellera d’Educació, Cultura i Esports, Maria José Català. Així mateix, Escola Valenciana va oferir l’any passat el Voluntariat pel Valencià al president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, que encara no s’ha posat en contacte amb l’oficina del Voluntariat pel Valencià per a millorar la seua fluïdesa quan, de forma excepcional, llig algun discurs en valencià.  
 
Enguany, a la presentació de la campanya ’10 anys parlant amb tu’, el president d’Escola Valenciana li va oferir també aquest servei a Lay Hoo Chan, la presidenta del València CF, la possibilitat de practicar la nostra llengua, ja que és una eina perfecta per a la integració de les persones nouvingudes.
 
“És fonamental que els nostres representants polítics parlen en valencià a la societat, perquè la nostra llengua cal normalitzar-la a tots els àmbits. Quan una persona s’esforça a parlar en una llengua que no domina, cal posar-li a l’abast tots els mecanismes possibles perquè la faça seua. És normal cometre errors quan algú està aprenent una llengua, el que no és normal és que una representant com Rita Barberà no s’haja esforçat a parlar en valencià en 24 anys que duu al capdavant de l’Ajuntament de València i que quan intenta emprar la nostra llengua no demane ajuda a l’Oficina de promoció del valencià del seu consistori”, ha declarat Vicent Moreno.
 
Escola Valenciana ha enviat a l’Ajuntament de València el discurs corregit de Rita Barberà que va fer ahir en la Crida de les Falles 2015: “ Ho fem per si vol practicar una miqueta i també volem que sàpiga que estem disposats a posar-li ja mateix un voluntari o una voluntària del nostre programa de parelles lingüístiques, jo mateix buscaré temps per a fer de voluntari seu si li ve de gust i podrem practicar al balcó de l’Ajuntament de València ara que s’acosten les mascletades”, ha comentat el president d’Escola Valenciana.
 
Des de l’entitat cívica s’ha volgut constatar que el parlament d’ahir de l’alcaldessa de València ha suposat una falta de respecte al món faller, a tantes i tantes comissions falleres que tenen en molta consideració el nostre màxim tret d’identitat. En la campanya comunicativa de Voluntariat pel Valencià de l’any passat, Escola Valenciana va promoure el programa entre les festes més significatives del País Valencià i va implicar colles de Magdalena, comissions de Falles i de les Fogueres per a fer parelles lingüístiques: “És per això que si l’alcadessa de València desitja fer el Voluntariat pel Valencià amb un faller o una fallera tampoc hi haurà problema en trobar-li algú per a fer tàndem”, ha declarat Vicent Moreno.
 
 
-Discurs de la Crida de Rita Barberà – versió literal corregida per Escola Valenciana
 
Falleres i fallers,
 
Vos anime perquè deixem passar el fred de l’hivern i busquem l’escalforeta fallera, l’escalforeta del foc i de la flama.
 
Hem de buscar l’arribada de la festa fallera. Tots junts: “Ja estem en Falles!”. Una altra vegada: “Ja estem en Falles! És l’inici de les Falles!” Perquè tot el món vinga a València a gaudir de les millors festes del món: les Falles!
 
-Discurs de la Crida de Rita Barberà – versió elaborada per Escola Valenciana
 
Falleres i fallers,
 
Ja podem deixar passar el fred de l’hivern. Que vinga la calor. Vull animar-vos perquè anem a buscar l’escalforeta del foc i de la flama, el caliu faller.
 
Proclamem l’arribada de la festa fallera. Diguem totes i tots alhora: “Ja estem en Falles!”.
 
Repetim-ho, una altra vegada: “Ja estem en Falles”. Diguem-ho ben fort perquè arribe a tot el món que és l’inici de la nostra festa, i que tothom puga vindre a València a enamorar-se de les Falles i de la nostra terra.

next