Diari La Veu del País Valencià
València – Més diners al pagament d’interessos del deute que a polítiques d’igualtat
Es destina 1693 vegades més diners al pagament d’interessos del deute que a polítiques d’igualtat

Les quantitats relacionades amb el deute previstes per a 2015 aconsegueixen l’escandalosa xifra de 160.231 milions. D’ells, 35.560 milions correspondran al pagament d’interessos (Capítol 3) i 124.571 a milions d’actius i passius financers (Capítols 8 i 9). Açò suposa un 9,9% més que en 2014, la qual cosa ofega la despesa pública social i la creació d’ocupació.

La Plataforma per l’Auditoria Ciutadana del Deute porta anys denunciant aquesta sagnia de recursos. En aquesta ocasió, se sumisca a la denúncia de la Plataforma Impacte de Gènere Ja, que visibiliza com aquests pressupostos, tan condicionats pel pagament del deute, perjudiquen a les dones i perpetuen la dominació. Comparem els més de 35 mil milions destinats a pagar interessos de deute amb algunes xifres destinades a mitigar la desigualtat entre els sexes:

Les polítiques d’igualtat de les dones (programa 232B) es doten amb 20,82 milions d’euros, finançats al 20% per la Unió Europea i 15% pels Fons Noruecs. Pugen el 9,2% respecte a 2014 i baixen el 45% respecte a 2009. Al pagament d’interessos del deute es destinen 1693 vegades més.

VIOLÈNCIA DE GÈNERE. El programa d’Actuacions per a la prevenció integral de la violència de gènere es dota amb 23,7 milions d’euros (un altre 0,005% del Pressupost), completament insuficient. El segon Pla contra la tracta de dones compta amb ridícula xifra de 2 milions de €. L’ajuda social només es preveu per a 500 víctimes (0,4% de les denunciants) i la d’ocupació per a 900 (0,75%). Quants recursos es podrien destinar a acabar amb el tràfic de persones si no es pagaren els deutes il·legítims?

DEPENDÈNCIA. L’Estat assignarà una mitjana de 136 euros/mes per persona a 723.471 persones en situació de dependència, solament el 45% dels sol·licitants, aportant 1.177 milions d’euros per a la cobertura del nivell mínim. Cal tenir en compte que una residència de dia costa de mitjana almenys quatre vegades açò, així que les dones acaben per abandonar les ocupacions per a encarregar-se de la persona depenent. Si no es pagaren els interessos del deute es podria destinar a açò trenta vegades més.

SERVEIS SOCIALS. L’aportació de l’Estat als serveis socials municipals serà de 7 euros/any per persona atesa. Açò és especialment greu en la situació de crisi i augment de la pobresa en què ens trobem, en les quals moltíssimes dones es fan càrrec de les seues filles i fills en solitari i amb ocupacions precaritzades. A quanta gent es podria atendre amb les partides destinades al deute?

ESCOLARITZACIÓ INFANTIL. En un escenari que es titlla de recuperació econòmica i de foment de la natalitat, el programa 322A para l’escolarització infantil de 0 a 3 anys suposa en 2015 una retallada del 75% respecte a 2010. El curs 2014­2015 és el segon consecutiu que l’alumnat d’educació infantil de 0 a 3 anys baixa. Moltes dones, que no poden afrontar la pujada de les taxes, “decideixen” quedar-se a casa cuidant.

I aquests són solament alguns dels exemples. Urgeix l’Auditoria Ciutadana del Deute, per a determinar què deutes són il·legítimes i declarar el no pagament. Així, es podran alliberar fons per a destinar-los al realment important.

No deguem, no paguem!

PLATAFORMA AUDITORIA CIUTADANA DEL DEUTE

EL DEUTE NO ÉS NOSTRE!!

Comparteix

Icona de pantalla completa