Diari La Veu del País Valencià
Dia Europeu de la Salut Sexual i Reproductiva
14 de Febrer: Dia Europeu de la Salut Sexual i Reproductiva

Lambda insta a la Conselleria de Sanitat a incloure a les parelles de dones i dones soles en el dret a la reproducció assistida Almenys cinc comunitats autònomes ja s’han mostrat contràries a l’exclusió de les parelles de dones i dones soles de la reproducció assistida després de l’aprovació de la Cartera Comuna Bàsica de Serveis Assistencials del Sistema Nacional de Salut

Hui, 14 de febrer, se celebra a Europa el Dia de la Salut Sexual i Reproductiva. L’Organització Mundial de la Salut entén aquesta com “un estat de complet benestar físic, mental i social, i no solament l’absència d’afeccions o malalties”. És per açò que Lambda-Col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals ha aprofitat aquesta data assenyalada per a demanar al Govern valencià que incloga les tècniques de reproducció assistida per a parelles de dones i dones soles dins de la cartera de prestacions sanitàries valencianes.

Lambda, acompanyada de Galesh, associació de famílies homoparentals, ja van traslladar la seua postura i reivindicacions en la reunió que ambdues entitats LGTB van mantenir dijous passat 12 de febrer amb alts membres i càrrecs tècnics de la Conselleria de Sanitat després de sol·licitar una reunió el passat mes de desembre mitjançant el lliurament públic d’una carta dirigida al Conseller de Sanitat. Segons declaracions de Lambda, des de Conselleria s’han compromès a estudiar els arguments presentats, així com la realitat i posicionament de les altres comunitats autònomes que han decidit no excloure a part de les dones d’aquesta prestació.

Per la seua banda, Lambda, juntament amb les altres associacions del País Valencià van a seguir donant passos en comú per a reivindicar el dret de les parelles de dones i dones soles a l’accés a la maternitat. Una de les primeres accions que s’han marcat és enviar a la Conselleria la declaració emesa per la Sindicatura de Greuges l’any passat després d’una queixa presentada per Compromís, on aquesta es mostrava contrària a dita exclusió i instava a la Conselleria de Sanitat a que “de conformitat amb la normativa vigent, garantisca a les dones el seu dret a les tècniques de reproducció assistida, independentment del seu estat civil i la seua orientació sexual, així com que interprete aquest dret de manera global, atenent en primer terme al principi d’igualtat constitucionalment reconegut”.

A més, la resolució de la Sindicatura de Greuges qüestionava si realment l’exclusió de les dones sense parella masculina de les tècniques de reproducció assistida comportaria un estalvi econòmic real i efectiu per als pressupostos públics. Entenem que la salut sexual i reproductiva ha de passar pel benestar físic, mental i social de les dones, de totes les dones sense discriminació, i açò passa perquè es respecte el nostre dret fonamental a formar una família fruit del desig i la igualtat, no per la imposició ni per l’exclusió”, ha afirmat Fani Boronat, coordinadora general de Lambda.

Comparteix

Icona de pantalla completa