Diari La Veu del País Valencià
Abans de ‘Sant Valentí’ cal mirar-se a l’Espill de Jaume Roig
Més de 300 joves acudeixen a la representació teatral de la novel·la Espill al Teatre Micalet de València i participen en un debat sobre la misogínia

Més de 300 joves van riure el passat dimarts 10 de febrer amb les “desgràcies” patides per un vell durant els seus matrimonis amb un bon grapat de dones. El vell és el protagonista de L’Espill, la novel·la de Jaume Roig que es considerada una de les obres claus del segle XV valencià tant pel seu virtuosisme estilístic com per la seua càrrega misògina. L’adaptació que es va poder veure al teatre és la que recentment ha publicat Edicions del Bullent en una versió d’Anna Marí.

Els joves que van acudir al teatre – provinents dels IES Abastos, Sorolla i Ferrer i Guàrdia de València, La Sènia i el nª2 de Paiporta, el centre Santa Maria de El Puig, la Nostra Escola Comarcal de Picassent i l’Escola la Masia de Museros – van participar en acabar la funció en un interessant debat en què es va contraposar la situació de la dona hui en dia amb la del Segle d’Or valencià. Es va parlar de la València d’aquell moment i la de hui i es va poder comprovar, tot atenent l’opinió dels joves, que desgraciadament la misogínia perviu, i molt. Només calia fer la pregunta sobre qui sol pagar el sopar “d’enamorats” per veure com es mantenen els antics esquemes.

L’espectacle, de la companyia valenciana CRIT, forma part de la campanya de teatre per a joves “Escena Jove” i porta més de 200 representacions. Forma part, a més, d’un conjunt d’espectacles (Quatre-cents!, Tirant lo Blanc i Espill) amb què la companyia porta anys apropant el nostre Segle d’Or als joves valencians de hui.

Comparteix

Icona de pantalla completa