Diari La Veu del País Valencià
Maria José Català és sinònim de fracàs escolar
Des de l’entitat es té la convicció que no hi ha ningú al capdavant de la Conselleria d’Educació per a treballar en el que realment importa, en fer gestió efectiva i vertadera política educativa, ja que María José Català a l’únic que es dedica amb els diners dels contribuents és a fer propaganda pura i dura de qüestions absurdes i no vinculants, mentre deixa sense atendre les necessitats reals de la comunitat educativa. Després de tindre la consulta dos cursos congelada ara, a pocs mesos de les eleccions, és una prioritat.
MARÍA JOSÉ CATALÀ S’AFERRA A LA CONSULTA PER PRESSIONS INTERNES I ELECTORALISTES
Representants d’Escola Valenciana han intervingut hui convidats pels sindicats STEPV, FECCOOPV i FETE-UGT PV en la Mesa Sectorial d’Educació per a tractar, entre d’altres temes, la polèmica consulta no vinculant per la qual la consellera Català pretén fer un fitxer de dades personals de les famílies que tenen matriculats els seus fills i filles a les escoles segons l’opció lingüística en què estudien. “Aquesta paradoxa és més incongruent encara quan s’exclou de la consulta les famílies que van a matricular per primera vegada en Infantil de 3 anys, que és justament el moment en què trien l’opció lingüística en què volen que estudien els seus fills i filles, si és que poden triar, és clar, perquè triar valencià és molt complicat en molts llocs, ja que no hi ha suficient oferta per part de l’Administració”, ha explicat vicent Moreno. Els sindicats coincideixen amb Escola Valenciana en considerar que la consulta és i ha sigut sempre la sol·licitud d’admissió d’alumnat.

“Aleshores, a què juguem?”, es pregunta el president d’Escola Valenciana, “Què pretén Maria José Català amb aquesta suposada consulta quan els sindicats de l’educació i, sobretot, les associacions de pares i mares d’alumnes no la perceben com a una mesura de participació democràtica, sinó com una mesura electoralista, de campanya política sense argumentacions i sense ni tan sols haver dialogat sobre el tema amb la comunitat educativa valenciana? Ho tornem a dir i ho repetirem fins a la sacietat: les famílies han de tindre tot el dret a triar el programa lingüístic en què volen que estudien els seus fills i filles i això s’ha d’aconseguir durant el període de matriculació, no amb una pseudoconsulta dubtosa i gens transparent que s’han tret de la màniga per a intentar desviar l’atenció del que de veritat importa: la garantia per a tots els valencians i valencianes de poder triar ensenyament plurilingüe en valencià i de qualitat”, ha valorat Vicent Moreno.

L’entitat cívica qualifica aquesta consulta de Català com una estafa perquè no està consensuada amb la comunitat educativa, perquè no és vinculant, perquè es pregunta només a famílies que ja tenen matriculats els fills als centres, perquè no és té en compte la sol·licitud d’admissió de l’alumnat de 3 anys, ni les avaluacions diagnòstiques, ni el Projecte Lingüístic del Centre. “Maria José Català és sinònim de fracàs escolar. L’ensenyament plurilingüe en valencià és igual a èxit escolar”, ha dit Vicent Moreno.

Així mateix des d’Escola Valenciana es considera que l’aplicació d’aquesta consulta només en l’escola pública i no en la concertada, que també se sosté amb fons públics, és una prova objectiva de què la consellera vol implantar la crispació respecte a l’ensenyament en valencià i que no tenen el mateix tracte els dos programes educatius existents. Des d’Escola Valenciana es recorda que l’ensenyament en valencià se situa en l’escola pública, a l’escola concertada la presència és circumstancial. Per tant, “Està clar que amb la màscara de la suposada participació María José Català està fomentant un nou atac a l’ensenyament en valencià i de qualitat, posant-lo en tela de judici i fent votar a famílies que tenen clara la seua opció lingüística”, ha argumentat Vicent Moreno.

Escola Valenciana i 34 entitats i institucions més sempre van mostrar el seu desacord amb 6 punts del Decret de plurilingüisme aprovat, un d’ells el de la consulta

Abans de l’aprovació del Decret de plurilingüisme l’any 2012, trenta-cinc entitats, institucions, sindicats i partits polítics varen signar un document on mostraven el seu desacord en el punt de la consulta i la necessitat de negociar-la amb la comunitat educativa en bloc. Maria José Català no va atendre aquesta petició. Com tampoc va atendre la petició d’una reunió que el passat 26 de febrer Escola Valenciana i tots els sindicats de l’ensenyament van demanar per a dialogar sobre aquest tema.

Impugnació del projecte d’ordre de la consulta en la Mesa Sectorial d’Educació

Escola Valenciana dóna suport a la sol·licitud d’impugnació que va a realitzar els sindicats del projecte d’ordre de la consulta a famílies pel fet que el títol i el contingut de l’esborrany que es va tractar a la Mesa Tècnica d’Educació no es correspon al que s’ha presentat en la Mesa Tècnica de hui. D’aquesta manera, si el Tribunal Superior de Justícia valencià sentencia a favor de la impugnació, el procés hauria de començar de nou i possiblement per a aquest curs no es podria fer la suposada “consulta telemàtica”.

Comparteix

Icona de pantalla completa