Diari La Veu del País Valencià
Una ruta per redescobrir del centre històric de València
CaminArt, una cooperativa cultural valenciana, engegaaquestcap de setmana una ruta per divulgar el Patrimoni Cultural mésocult i desconegut de Ciutat Vella.

El centre històric de València, un delsmés extensos del país, alberga moltsllocsdesconeguts per a la majoriadelsvalencians a les zonesallunyadesdelsentornsmonumentalsmésturístics i visitats. Per aquestmotiu, aquestdiumengeCaminArtorganitza un recorregut cultural a través delsmonuments i raconsmésinsòlits i recòndits de Ciutat Vella i elsseusbarrishistòrics: el Carme, el Mercat i la Seu.

“Éscuriós que, quanviatgemfora, volemaprendre i conèixertotallòrelacionatamb el lloc que visitemperò, no obstantaixò, desconeixemcompletament la ciutat en la qualvivim”, assenyalenelspromotorsd’aquesta ruta alternativa. És per aixòpel que han engegatnousitineraris i rutes temàtiquespelsllocs del centre històric que no es visiten habitualment, per divulgar el patrimoni cultural i descobrirl’altra cara de la ciutat, una Valènciadesconeguda que no apareix en les guiesturístiques.

La ruta, que començarà en la porta principal delsJardins del Real (Vivers) a les 10:30 h. i tindrà una durada de tres hores i mitja, recorreràllocscom les restes arqueològics del Palau del Real o el jacimentarqueològicd’època romana ocult al carrer Salvador. El passeigcontinuaràrecorrent el Patrimonihistòric del barri de la Seu, coml’entorn de les antiguescavallerissesdel PalaudelsEscrivà, palausmedievals, i la visita alAlmodí. Un delspuntsmésinteressantsserà la visita alsBanys de l’Almirall, construïts a principis del segle XIV seguint la tipologiaarquitectònica de banysàrabs.

El celler medieval del segle XIII que es pottrobar al carrerAlt, un vestigimoltpocfreqüent, serà el centre d’atenciódesprés, moltproper a la Casa Innsa, palau del segle XVI on es trobava la casa-taller de Joan de Joanes. A continuació, es descobriran les restes de la muralla àrab del segle XI que encara es conserven en peus al barri del Carme, moltsd’ells a l’interiord’algunslocals del carrerCavallers, a mésdelsquals es visiten en la Galeria del Tossal. Aquestpasseig per recórrer la muralla àrab de Valènciaés “inèdit”, segons expliquen elsorganitzadors. Elstrams de la muralla àrabsón “moltdesconeguts per a la ciutadania, perquè la sea posada en valor ésmoltescassa”, per la qual cosa a través d’aquestes rutes també pretenen “rescatar de l’oblitaquestajoiaarquitectònica de gairebé mil anysambla seuadivulgació”. Finalment, s’expliquenalgunsdelsrefugisantiaeris que es conserven en aquestbarri, com el del carrerRipalda, un vestigisorprenent de la Valènciadelsanys 30 que encara conserva el rètol original amb la paraula “refugio”.

Una ruta molt completa i recomanable per totsaquells que vulguenconèixer una ciutatdiferent a la Valènciaclàssica i turística que s’ofereixnormalment. Per apuntar-se, cal contactar a través de la pàgina web delsorganitzadors.

CaminArt

Comparteix

Icona de pantalla completa