Acomiadament d'una treballadora embarassada

19 octubre 2014 01:00h
CGT denuncia l'acomiadament d'una treballadora embarassada en una empresa de La Safor

L'empresa, proveïdora de Mercadona, va obligar a la baixa voluntària a aquesta treballadora en conèixer que estava embarassada

I.S.M.V. treballava des de l'any 2012 en una empresa de congelats de La Safor encadenant successius contractes temporals fins que, aquest estiu de 2014, la proveïdora de Mercadona va accedir a realitzar-li un contracte indefinit amb la condició que li signara una fulla en blanc (alguna cosa pel que sembla habitual en aquesta empresa i en altres de La Safor) i que, en paraules de l'empresari, “no quedara embarassada”.

No obstant açò, fa 4 mesos, l'empleada va quedar encinta. El passat mes d'agost va ser traslladada del lloc habitual de treball a un altre que requeria un gran esforç físic. Davant la dificultat per a dur a terme la tasca imposada, va sol·licitar a l'encarregada que li canviara de lloc però aquesta es va negar. Amb fortes dolències lumbars, I.S. va acudir al metge de capçalera, qui davant l'estat de salut de la treballadora va procedir a donar-li la baixa laboral. En lliurar els papers de la baixa mèdica a la mútua de l'empresa posava de manifest l'estat d'embaràs.

En reincorporar-se de la baixa i després de finalitzar la jornada laboral, el cap la va convocar al seu despatx on li va comunicar que l'anava a acomiadar i li va plantejar dos escenaris: arreglar els papers per a l'atur o una baixa voluntària. Davant la resistència d'I. qui li va demanar “per favor” que no l'acomiadara, l'empresari li va recordar que tenia “un document signat per ella”. Aquest paper no era altre que una fulla en blanc que el cap li va obligar a signar en realitzar-li el contracte indefinit. En resistir-se al xantatge, el cap va actuar pel seu compte i va promoure una baixa voluntària de l'empleada… contra la seua voluntat.

Afortunadament, la conversa mantinguda va ser gravada per la xica davant el temor de ser acomiadada.

Aquesta dona, en plantejar-li el seu estat d'embaràs i la seua situació de total desemparament si fóra comiat, va rebre com a contestació : “si vols al teu fill el millor que pots fer és quedar-te a casa, cuidant del teu fill i cobrant l'atur”.

Davant aquesta situació de total abús i injustícia, la treballadora va acudir a CGT-La Safor i a través dels seus serveis jurídics ha presentat una demanda davant el Servei de Mediació, Arbitratge i Conciliació (SMAC) contra aquesta empresa, perquè reconega la nul·litat de l'acomiadament i procedisca a la immediata readmissió al treball.

CGT-La Safor manifesta que lluitarà per tots els seus mitjans, jurídics i sindicals, fins a aconseguir la readmissió immediata d'aquesta treballadora i que es respecten tots els seus drets.

Aquesta situació es produeix a pocs dies de les paraules de la Presidenta del Cercle d'Empresaris, que afirmava preferir contractar a dones que no quedaren embarassades ja que així evitava “el problema”. Aquestes paraules i els fets denunciats no fan sinó confirmar la discriminació i els atacs que, avui, en una escalada masclista, reben les dones treballadores per part de la classe política i l'empresariat.

CGT-La Safor seguirà lluitant per la dignitat de les dones treballadores i pels drets que la classe treballadora veu amenaçats per l'aprofitament que, davant aquesta situació de crisi econòmica i social, polítics/as i empresaris/àries estan fent generalitzant l'explotació i la precarietat.


 
next