Diari La Veu del País Valencià
Exposició Renau inèdit a Berlín: ‘Mit den Augen messen’
“Mesurar amb els ulls” (“Mit den Augen messen“)

Els dissabtes amb Renau 1970 – 1978

Un capítol gairebé desconegut de l’Art a Berlín Oriental

Kunstgießerei & Galerie Flierl

Berlín, del 26 de Setembre al 31 octubre 2014

Inauguració: 26 de setembre 2014 a les16 hs.

amb una introducció a càrrec de Marta Hofmann (artista argentí-alemanya) i Oliver Sukrow (M.A. historiador d’art)

Acompanyament musical en clau flamenca de Max i Lydia Martín Cortés

Programa relacionat amb l’exposició: El 16 d’octubre 2014, a les 19.30, l’Institut Cervantes de Berlín organitza una conversa amb els artistes que participen a l’exposició, moderada per Michael Nungesser M.A. (historiador d’art)

Per primera vegada des de la seva mort el 1982, una exposició a Berlín recorda la influència del pintor i exiliat valencià Josep Renau (1907-1982) sobre una generació d’artistes joves nascuts i educats en la República Democràtica Alemanya. Molts caps de setmana reunia a la seva casa amb jardí de Kastanienallee, del districte de Mahlsdorf de Berlin, capital de la RDA, a un grup de joves estudiants de Belles Arts i altres que eren mers aficionats, als quals impartia cursos de dibuix informals; en ells els ensenyava una cosa elemental, però poc acostumada a la formació acadèmica: “mesurar amb els ulls”.

L’exposició mostra treballs de Josep Renau juntament amb esbossos dels seus deixebles berlinesos Marta Hofmann, Petra Flierl, Reinhard Stangl, Clemens Gröszer, Anna Zunterstein, Martin Colden, Florian Flierl, Michael Kutzner, Antje Müller-Reimkasten, Ulrich Reimkasten, Anette Becker, Heidi Vogel, Gudrun Kühne i Inge Denev.

També exhibeix dibuixos i fotografies de Josep Renau mai mostrats en públic, una sèrie de diapositives sobre el treball en els seus murals, així com fotografies que reflecteixen la atmosfera en el seu taller, un autèntic escenari de l’intercanvi lliure d’idees. Es podran escoltar, a més, documents gravats de Renau i entrevistes dels artistes que hi participen. Així mateix, els seus deixebles presenten treballs recents.

El catàleg de l’exposició conté, a més, records personals dels participants, així com d’amics de Renau, entre d’altres el pintor i membre fundador de la Fundació Josep Renau a València, Doro Balaguer, Fernando Bellón (autor de la biografia de Renau “L’aclaparadora responsabilitat de l’art”) i de l’historiador i crític d’art Manuel García.

Es presenta impresa per primera vegada una conferència de Renau: “Possibilitats i límits de la pintura mural mexicana “(1968), que conté les seves teories sobre la funció, i l’efecte democràtic de la pintura mural exterior. Es podran contemplar també materials, textos i obres de propietat privada, com per exemple de la visita de David Alfaro Siqueiros al taller de Renau (1970), llavors a la Fàbrica de Gas a Berlin Prenzlauer Berg.

L’exposició compta amb el suport de la Fundació Josep Renau i de l’Octubre Centre Octubre de Cultura Contemporània de València.

Emili Payà
Fundació Josep Renau
Octubre CCC

Comparteix

Icona de pantalla completa