Diari La Veu del País Valencià
Ford – La plantilla de Sodexo arranca un acord digne
La lluita del Comitè d’empresa i dels treballadors de la contracta de menjadors de la factoria de Ford a Almussafes ha aconseguit parar les diferents maniobres amb les quals l’empresa va voler acomiadar a preu de saldo a 45 empleats arran del tancament de tres menjadors de l’automobilística. L’Assemblea de Treballadors de Sodexo va aprovar el passat 29 de juliol un pla de 40 acomiadaments voluntaris amb una indemnització de 40 dies per any treballat i un topall de 36 mensualitats, a més de convenis especials per als majors de 55 anys. Les pretensions de la direcció eren inicialment 45 acomiadaments forçosos pagant 20 dies amb un màxim d’1 any

Fa un any, Ford va anunciar una dràstica retallada del servei de menjadors en la factoria d’Almussafes. La implantació del tercer torn i la reducció de la pausa de menjar de la mitja hora clàssica a 15 minuts, va acabar amb el tancament de tres de les cantines que venien complint la seua funció des de 1976. Sodexo, la contracta encarregada del servei, va decidir llavors escometre un ERO: 45 acomiadaments d’una plantilla de 93 persones fets efectius al novembre de 2013.

Contra la mesura s’havia mobilitzat a una veu el conjunt de treballadors: van denunciar la seua situació, van tractar de negociar amb ambdues multinacionals l’absorció dels possibles acomiadats per part de Ford – que es trobava en ple procés de contractació de mà d’obra per al tercer torn-, van convocar una vaga indefinida, es van tancar en diverses ocasions en els menjadors, i van recórrer judicialment l’ERO.

La sentència de març de 2014 va suposar una autèntica garrotada per a ambdues empreses. L’Expedient va ser anul·lat pel Tribunal de Justícia de la Comunitat Valenciana qui va dictaminar la reincorporació dels 45 acomiadats i va evidenciar la mala fe en les negociacions, la desinformació amb que Ford i Sodexo van portar al cap el procés, i la falta de respecte a uns acords d’empresa aconseguits després d’anys de lluita que no podien incomplir.

No obstant açò Sodexo va continuar endavant. I no solament va recórrer la fallada judicial (CGT també ho va fer per estimar que podia existir cessió il·legal de treballadors entre Ford i Sodexo), sinó que al juny va plantejar un nou acomiadament col·lectiu, inclosos els afectats per la sentència: pretenia que 45 persones anaren a engrossir les llistes de l’atur, amb indemnitzacions de 20 dies màxim 12 mensualitats. Es tractava, tal com sosté la Secció Sindical de CGT en Sodexo, de “un frau per a intentar anul·lar els efectes de la primera sentència que no era ferma”.

El període de consultes d’aquest ERO acaba de finalitzar amb l’acord ratificat amb unanimitat per l’Assemblea de Treballadors reunida la setmana passada. Els acomiadaments seran només voluntaris, amb indemnitzacions de 40 dies per any treballat, màxim 36 mensualitats, i convenis especials destinats a empleats a partir de 55 anys, encara que 7 persones que no arriben a l’edat podran acollir-se a ells. El pacte ha sigut rubricat per UGT i CCOO. CGT per la seua banda ha decidit abstenir-se i retirarà el recurs que havia interposat contra la sentència, un aspecte vital per a arribar a l’acord.

El Comitè d’empresa de Sodexo mostra la seua satisfacció per l’acord aconseguit i destaca que l’actitud ferma i combativa de la plantilla ha sigut clau per a arrancar una solució digna.

Gabinet de Premsa CGT-PV

photo

Comparteix

Icona de pantalla completa