Diari La Veu del País Valencià
II Premi JOANJO MASÓ a la Sostenibilitat i el Territori
ADENE, la “Asociación para la defensa de la naturaleza de Enguera” ha estat l’entitat premiada en aquesta segona edició del premi.

L’associació Cultural la Garrofera de l’Alcúdia de Crespins va lliurar en una emotiva cerimònia celebrada el passat dissabte, dia 26 de juliol, al parc Ausiàs March, el segon guardó del “Premi Joanjo Masó a la Sostenibilitat i el Territori” a ADENE (“Asociación para la defensa de la naturaleza de Enguera”) per haver desenvolupat una tasca continuada en favor de la sostenibilitat i el territori, adreçada a la millora de vida dels seus conciutadans, des de l’any 1993 i fins el moment actual.

Per començar la vetllada , el president de l’associació va explicar la doble intenció d’aquest acte. En primer lloc, recordar i homenatjar la figura de Joanjo Masó, que va ser fundador i impulsor de l’associació, i que va destacar per la seua capacitat de treball i la voluntat de millorar el nostre país i la qualitat de vida dels seus conciutadans, una persona lluitadora que va participar i propiciar el funcionament de diferents col·lectius sindicals, ecologistes, culturals, polítics, educatius, etc. I, per altra banda, donar un guardó a persones i entitats que es caracteritzen per la seua defensa del medi valencià i potenciar el desenvolupament sostenible del nostre entorn i donar a conèixer experiències innovadores en aquest sentit.

Després de compartir vora un centenar de persones un sopar de germanor a l’aire lliure, la secretària de La Garrofera va procedir a la lectura de l’acta on es determinava l’entitat guardonada en aquesta edició : ADENE, d’Énguera. Javier Antolín, president d’aquesta associació va recollir el gravat que representa l’obtenció del premi, tot expressant la seua gratitud i recordant el camí no sempre fàcil que han recorregut al llarg dels més de vint anys d’existència.

Els principis d’ADENE foren la formació d’una brigada de voluntaris que lluitaven contra els incendis forestals que tenien lloc a la Serra de Ènguera, els anomenats «apagafuegos». La realització d’un taller en l’Escola d’Adults es va acabar d’animar a constituir una gestora formada per caçadors, conservacionistes, ecologistes i amants de la natura i de la Serra d’Énguera. Després de treballar uns anys durament sense a penes ferramentes , materials ni vehicles, es va aconseguir que moltes persones participaren de manera voluntària i altruista en multitud d’activitats, que s’han consolidat al llargs del temps.

Les activitats realitzades per aquesta associació, i que l’han fet mereixedora del “II Premi Joanjo Masó a la Sostenibilitat i el Territori”, anomenades pel jurat han estat múltiples i variades. El voluntariat mediambiental, mitjançant vigilàncies forestals en col·laboració amb els organismes públics de protecció forestal; el manteniment i potenciació del Centro de Información e Interpretación Ambiental de la Sierra de Enguera; la realització de projectes, estudis i informes relatius a la protecció forestal i mediambiental del seu àmbit d’actuació territorial, com l’homologació dels senders locals de curt recorregut; les activitats de conscienciació i promoció dels valors mediambientals, com xerrades, col·loquis, jornades formatives i divulgatives de conscienciació de la protecció mediambiental, exposicions,…; l’estudi i catalogació de la flora i fauna del seu àmbit d’actuació territorial, com el projecte Árboles y Arboledas Monumentales y Singulares de la Sierra de Enguera, així com la homologació de les tres microreserves de flora…

Com va expressar la secretària de la Garrofera, Àngels Asensi: ” estem convençuts de que aquesta voluminosa tasca desplegada és més que mereixedora d’aquest reconeixement, i també volem expressar que no està suficientment reconeguda als mitjans de comunicació i tampoc valorada davant les nostres institucions i esperem que aquest guardó li ajude a aconseguir un poc més de ressò , tant a nivell social, i institucional, així com en les nostres consciències, i que ens anime a col·laborar a tots en la lluita pel territori i la sostenibilitat, que és la lluita per tots nosaltres i els nostres descendents”.

L’actuació del cantant Óscar Briz que va oferir temes del seu darrer treball Youth , tot introduint també obres d’altres de discs anteriors, va resultar el colofó perfecte per a aquesta vetllada d’estiu. L’Associació Cultural la Garrofera va considerar que havien estat aconseguits els objectius plantejats: passar una bona estona amb bona companyia i música de qualitat, reconèixer i mantindre la memòria de la tasca realitzada per Joanjo Masó i Monfort, i reivindicar l’esforç continuat d’aquelles entitats locals que treballen i lluiten pel desenvolupament sostenible del nostre territori.

Associació Cultural LA GARROFERA

Comparteix

Icona de pantalla completa