Rescat dels peixos de la Font de Quart

15 agost 2014 01:00h
L'organització ecologista exigeix a la CHX un cabal ecològic per a conservar els valors naturals d'este paratge mediambiental únic
 
Un estiu més, la Font de Quart (Quart de les Valls, Camp de Morvedre) es troba pràcticament seca per la manca de precipitacions i, especialment, la sobreexplotació agrícola que patix. Davant d'esta situació extrema, Acció Ecologista-Agró, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Faura i la Junta d'Aigües, ha protagonitzat este divendres, 25 de juliol, un rescat d'urgència per a salvar els peixos de la Font. L'organització ecologista lamenta que de nou haja de ser la societat civil qui vetle per la conservació de la biodiversitat en este paratge mediambiental únic i exigeix a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) l'assignació d'un cabal ecològic mínim per a preservar els seus valors naturals.
 
Una quinzena de voluntaris d'Acció Ecologista-Agró i de treballadors de l'Ajuntament de Faura, equipats amb trages d'aigua, botes i salabres, han rescatat este divendres, 25 de juliol, els peixos que habiten a la Font de Quart (Quart de les Valls, Camp de Morvedre), que actualment es troba pràcticament seca per la manca de precipitacions i la sobreexplotació agrícola que patix la massa d'aigua del Palància Mig-Les Valls.
 
Els peixos autòctons salvats, aproximadament 50 barbs (Barbus barbus), han sigut traslladats a la bassa de reg que té la Junta d'Aigües a la localitat de Benifairó de les Valls. I els peixos exòtics (carpes -Cyprinius carpio-, carpins -Carassius carassius- i carpins rojos -Carassius auratus-) han sigut transportats a basses privades.
 
 
AE-Agró lamenta que un estiu més la Font de Quart, un paratge mediambiental únic, torne a ser víctima de la sobreexplotació agrícola, a la qual està sotmesa pels més de 150 motors de reg que, cada nit, l'eixuguen simultàniament des d'Algar de Palància fins a Les Valls. Estes desmesurades extraccions només es podran aturar si la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) regula correctament la massa d'aigua del Palància Mig-Les Valls.
 
 
Tal i com va exigir AE-Agró en les seues al·legacions al Pla Hidrològic del Xúquer, cal limitar i revisar les actuals concessions i assignar un cabal ecològic que assegure la preservació dels valors mediambientals de la Font de Quart. Però, també els de la Marjal d'Almenara, una zona humida protegida que forma part de la Xarxa Natura 2000 i la conservació de la qual depén en gran mesura de l'aportació d'aigua que rep de la Font de Quart.
 
Mentres la CHX i la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient no intervinguen per a protegir el nostre medi ambient, la Font de Quart continuarà sofrint episodis crítics com el d'esta setmana, que es repetixen cada estiu i que malauradament posen en perill l'espectacular biodiversitat d'este paratge únic, que aspira a ser Patrimoni de la Humanitat.
 
photo
 
next