Diari La Veu del País Valencià
Milers de persones reivindiquen a València els Drets Humans Internacionals
Milers de persones reivindiquen a València els Drets Humans Internacionals en la celebració del dia de l’Orgull

Insults, violacions, assassinats, penes de mort, tracta de persones, suïcidi. Aquesta és només una mostra de la violència que lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals (LGTB) pateixen en 77 països del món on es castiga a les persones únicament per la seua orientació sexual o identitat de gènere.

Aquests actes d’odi van ser escenificats en una colpidora performance pel grup de Drets Humans de Lambda a l’inici de la manifestació que va eixir a les 19:30 hores des del Parterre i va recórrer els principals carrers del centre de València. És admirable la valentia de moltes de les persones que van participar en la performance, ja que són membres de Lambda que en algun moment van haver de fugir dels seus països per la repressió a la qual eren sotmesos per ser homosexuals o transsexuals.

La manifestació, baix el lema “Drets Humans Internacionals: LGTB lliures i iguals”, va ser convocada per Lambda-Col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals conjuntament amb els diferents col·lectius LGTB del País Valencià: AMPGYL, CLGS de la Safor, Col·lectiu LGTB de Xirivella, Diversament-Camp de Morvedre, Diversitat Alacant, Galesh i Samarucs.

A la marxa es van sumar a més, com tots els anys, diferents entitats socials com Amnistia Internacional, CALCSICOVA i la Coordinadora Feminista pel Dret a Decidir; els principals sindicats valencians (CCOO-PV, UGT-PV, CGT-PV, i Intersindical Valenciana); la quasi totalitat dels principals partits polítics (PSPV-PSOE, Compromís, EUPV, ERPV, UPyD, PACMA i PODEM); així com empreses compromeses amb les reivindicacions d’homosexuals, transsexuals i bisexuals.

L’Orgull d’enguany pretenia denunciar que malgrat els avanços socials i legals que s’han produït en molts llocs del planeta en favor de les persones LGTB, hi ha encara 77 països on és delicte ser lesbiana, gai, transsexual o bisexual, amb càstigs que van des d’agressions físiques, violacions “correctives”, condemnes de presó, o fins i tot penes de mort en 7 d’aquests estats. “No és necessari anar-se’n a països del tercer món, ni a estats amb dictadures religioses per a trobar aquest tipus de violència cap a lesbianes, gais, trans i bisexuals, doncs en la pròpia Unió Europea hi ha països on no es respecten els drets bàsics de les persones LGTB, per la qual cosa demanem que els estats membres prenguen cartes en l’assumpte”, va explicar Mar Ortega, coordinadora general de Lambda.

A més del tema central de la manifestació, també es van llançar consignes o es van poder llegir missatges contra les retallades que estan duent a terme les administracions valencianes i estatals. “Molts dels drets aconseguits en els últims anys s’estan veient atacats pel Partit Popular amb l’excusa de la crisi, cosa que demostra que no són més que retallades ideològiques que discriminen a les dones lesbianes i bisexuals, a les persones amb VIH, als homes i dones transsexuals; als nostres joves LGTB que han vist com s’eliminava l’educació en el respecte de les aules; etc.”, va afegir Ortega.

Com cada any, la marxa va comptar amb diferents locals d’oci i discoteques que van recórrer els carrers de la ciutat amb camions, carrosses, música i batukades, mostrant l’orgull i l’alegria que en altres països ha de ser ocultada o que és reprimida.

Lambda valència

Comparteix

Icona de pantalla completa