Diari La Veu del País Valencià
La Conselleria d’Educació externalitza de nou la gestió del bo infantil
La Conselleria d’Educació externalitza de nou la gestió del bo infantil per al proper curs 2014-2015.

La FECCOOPV denuncia que la Conselleria d’Educació encara deu el bo infantil a les escoles infantils que escolaritzen nens i nenes de 0-3 anys, des del mes de gener passat.

En el docv del passat 26 de maig de 2014, es publicava la contractació i tramitació de servici de col·laboració amb la Conselleria d’Educació de la gestió del bo infantil de la convocatòria d’ajudes econòmiques destinades a l’escolarització en els centres d’Educació Infantil de 1r cicle, de l’administració local i titularitat privada, per al curs 2014-2015.

El bo infantil és una ajuda que reben les famílies per sufragar parcialment el cost de l’escolarització dels nens i nenes entre 0 i 3 anys. Aquest curs escolar s’han beneficiat del bo infantil uns 33.939 nens i nenes. El bo infantil també ha patit les retallades per part de l’Administració d’uns anys ençà. Denunciàvem en nota de premsa, el passat 30 d’octubre, que la Conselleria havia retallat, per a aquest curs que ja acaba, la quantitat destinada al bo respecte de la quantitat destinada al bo el curs passat en un 3%. Les ajudes destinades al bo infantil aquest curs han disminuït en 920.100 €.

Segons es detalla en el plec de prescripcions de la contractació del servici de col·laboració, les tasques a realitzar per l’empresa que resulte adjudicatària del contracte són: emissió, gestió i control dels bons infantils, recepció de la documentació necessària per a l’emissió dels bons, recepció dels bons entregats i signats pels pares i mares i la realització de comprovacions i gravació en el programa de les dades, així com les incidències. És a dir, una tasca merament administrativa.

La Conselleria d’Educació ens sorprén ara, de nou, amb la contractació dels serveis de la gestió del bo infantil, durant dos anys, a una empresa “col.laboradora” amb un pressupost base de licitació de 423.194,18€ (512.064,96€ amb IVA) i amb un valor estimat de 846.388,36€. Ens sorprén, extremadament, no sols l’externalització de la gestió sinó el pressupost destinat a tal fi, si el comparem amb la quantitat disminuïda de les ajudes destinades al bo, (920.100 €). Però la notícia no deu ser aquesta, la notícia és que les escoles infantils de 1r cicle patixen, continuada i reiteradament, el pagament retardat del bo infantil des de fa anys i al llarg dels cursos escolars. Aquesta situació està convertint-se en normalitat i, per tant, també és normal ja que l’Admiministració no complisca amb les seues obligacions amb les escoles infantils.

El retard en el pagament del bo aboca a les escoles infantils a un estrangulament econòmic ja que aquestes han de continuar pagant les seues obligacions a l’Administració per mantenir el dret a les ajudes. La majoria de les escoles són empreses menudes i l’impagament per part de l’Administració ha provocat que els treballadors i treballadores del sector hagen patit retards continuats en el cobrament de les seues nòmines, que, en alguns casos, hagen estat les mateixes empreses les que hagen fet front a les seues obligacions fent ús del seu patrimoni, o que hagen hagut de contractar pòlisses amb els bancs per poder continuar amb l’atenció educativa dels nens i de les nenes.

La Federació d’Ensenyament considera que l’educació infantil, 0-3 anys, és un dret bàsic de la ciutadania i que és responsabilitat de l’administració educativa garantir l’accés a l’educació, també a aquest cicle. La FE CCOO PV considera que el tram 0-3 anys és una etapa educativa i no assistencial i la Conselleria amb la seua actitud sols fa que reforçar el seu desinterès per aquesta etapa.

És, per tant, que la FE CCOO PV denuncia a l’Administració com a responsable de la situació d’angoixa actual en què es troben les escoles infantils al País Valencià, i considera un malbaratament de recursos públics la cessió de la gestió del bo infantil, i més encara, quan tota l’educació està patint retallades per part de l’Administració.

FE CCOO PV

Comparteix

Icona de pantalla completa