Diari La Veu del País Valencià
V Fira de la Música de Benimaclet
Ara més que mai sentim la necessitat de fer-nos visibles, de mostrar-nos davant d’una massa social cada volta més grisa i deslluïda. Ens trobem lluitant per drets que pensàvem que ja havíem assolit de manera immutable, ens manifestem per reclamar allò que ja teníem, cridem per a què ens tornen allò que era nostre. Mai la nostra llengua i cultura havia estat tant maltractada al llarg de les dècades immediatament precedents. Sembla que hem retrocedit a aquell ignominiós episodi conegut com “La Batalla de València”, el període en el que moltes de les nostres il·lusions i bona part de les esperances de futur van ser esborrades, suprimides, extingides a foc, colps i pactes polítics. Possiblement molts de vosaltres no ho visquéreu, al menys de prop, per massa joves, però no heu d’oblidar-ho mai. Malgrat tot, sobrevisquérem, resistírem i anàrem construint, a poc a poc, la bastida que ens ha permès enlairar el que ara tenim, des del coratge de l’escola en valencià fins l’expansió dels moviments literaris i musicals propis, tot allò que ara torna a ser agredit, bandejat, amenaçat d’ensorrament per les mateixes excavadores que assolen hortes i alqueries. Sense mitjans de comunicació massius, vergonyosament cancel·lats, sense ajuda de les institucions pròpies que no només ens ignoren sinó que ens odien per parlar una llengua que no és la seua, sense el referent d’una majoria social, tova i alienada, que mira cegament cap a altre costat, i sense el suport dels nostres desorientats dirigents polítics que semblen no saber a quin poble pertanyen, tot allò que haurem de fer serà només amb la força dels nostres braços, amb la fermesa de les nostres cames: continuarem construint, com els antics bastaixos, portant les pesades pedres al llom una per una per enlairar catedrals i palaus, però no defallirem.

Benimaclet t’estime 2014 serà enguany dissabte 21 de juny i, a més de les activitats lúdiques, culturals i reivindicatives del matí i migdia, inclourà, a la vesprada, la V Fira de la Música de Benimaclet. Al llarg de les quatre edicions anteriors és aclaparador el nombre de músics i cantants que han passat per aquesta mostra breu, quasi telegràfica, del nostre panorama musical, una finestra oberta als nostres sentiments com a poble distintiu, perquè, com ja definirem des del principi, la Fira de la Música de Benimaclet defugís de ser un simple espectacle d’entreteniment per voler ser un punt de trobada de músics, cantants i gent implicada al món musical d’on puguen sorgir col·laboracions, nàixer sinèrgies i brollar empaties que reforcen la nostra presència per tot arreu i que ens ajuden a enderrocar murs constrenyedors i a alçar bastides per a noves i fortes construccions. Volem que a la Fira de la Música de Benimaclet siga tan important el que passa damunt de l’escenari com davall i que les interaccions entre la gent del món de la música en valencià i entre ells i el públic siguen intenses i fluides i, a la llarga, donen el fruit que desitgem: la consolidació de nous projectes musicals, la reafirmació dels ja veterans i la difusió, malgrat siga boca-orella, de allò que gestem i parim en forma de cançons.

Molts de vosaltres ja conegueu el format: breus actuacions a l’entaulat, normalment de dues cançons, en format acústic o semiacústic, combinades amb entrevistes o presentacions divulgatives i promocionals. Podreu tocar, podreu parlar, podreu fer ambdues coses o fins i tot només passejar-se per ací per tafanejar i xerrar amb amics i col·legues, això ja a gust de cadascú. Si sou productors, podreu mostrar les novetats i tot allò que penseu puga contribuir a la difusió de la nostra cultura musical i també contar allò que desitgeu. Nosaltres, la gent de Benimaclet Viu, intentarem, com sempre, que, malgrat la caloreta que segurament tindrem, es trobeu d’allò més a gust a l’emblemàtic espai de la Plaça de Benimaclet i deixeu un pòsit perdurable en tots els assistents per a que, després, el boca-orella escampe ben bé els ecos de la vostra feina i, si és possible, el vent impulse el taral·legi de les vostres cançons ben lluny. I si per a això els mitjans de difusió i revistes musicals digitals, que tan bona feina esteu fent en la creació d’una xarxa de comunicació virtual cada volta més ampla, voleu ficar el vostre granet de sorra, serà ben d’agrair.

Iniciarem la Fira a partir, més o menys de les 17:00 h, després de la paella popular i la relaxació de l’hora del cafè. A les 19:00 h donarem pas al gran ball popular a la plaça, així que tindrem dues hores per fer un bon repàs del que ara mateix tenim ba l’abast. Els que no heu tingut ocasió encara de participar, no ho dubteu més i feu-vos un lloc a la placeta si no teniu cosa millor a fer eixa vesprada de dissabte. I si teniu un grup potent i electrificat us encoratgem a fer-ne un parell de cançonetes acústiques, perquè ja sabeu que ens agrada tenir entre nosaltres a veterans de tot tipus de música, per conèixer totes les seues novetats, però apostem decididament per donar a conèixer nous grups i cantants de pop i rock, encara que siga amb aquest peculiar format mini i acústic.

Per refrescar la sempre fugissera memòria, podeu consultar el bloc de Benimaclet Viu, on trobareu resums adients a l’apartat corresponent (les pestanyes de “Benimaclet t’estime” i de la “Fira de la Música” o resseguir les informacions que us arribaran a través del COM (Col·lectiu Ovidi Montllor). A més, l’any passat van tenir l’enorme sort de comptar amb companys de Diània TV, que ens van deixar un bon tast del que va passar, en especial, recollint les participacions de Rafa Xambó, Carles Enguix, Trencaclosques, Pellikana i Mugroman, així com la declaració d’intencions per part de l’organització. A més, estigueren amb nosaltres Tomàs de los Santos (recent guanyador del Premi Ovidi Montllor a la categoria de cançó d’autor), Xavier Morant, Garri Campanillo (Tàpera), Gent del Desert, Becaires, i Poetes Anònims, amb la participació del COM i les discogràfiques Mésdemil i Comboi Records i el tancament de la fira a càrrec de Tres Fan Ball, tot ben presentat, comentat, assaonat i organitzat per Josep Vicent Frechina, Amàlia Garrigós, Àlvar Carpi i Ernest Estornell. Sincerament, val la pena parar-se una estona per gaudir d’un reportatge tan ben fet i, de passada, tafanejar la resta dels nombrosos reportatges i testimonis de Diània TV dedicats a la nostra música. I si teniu ganes, també podeu recordar l’entrevista del 4 de maig de 2012 a l’extint programa “Alta Fidelitat”, de l’extinta Ràdio Nou de la també extinta Radio Televisió Valenciana o escoltar-nos xerrar al programa En construcció, de Ràdio Klara, el 17 de juny de l’any passat.

Per a qualssevol dubte o aclariment, dirigiu-vos als nostres coordinadors musicals, Àlvar Carpi i Ernest Estornell, tant si desitgeu fer-nos un poc més feliços cantant-nos un parell de cançons en directe com si voleu venir a contar alguna cosa o simplement fer-nos companyia, inclòs el dinar de migdia. Necessitarem anar coneixent el més aviat possible la vostra intenció de participar per tal d’anar planificant la fira. I recordeu que abans, de bon matí i fins migdia, Benimaclet t’estime s’iniciarà amb cercavila, colla de tabals i dolçaines, els gegants de Benimaclet, música de banda, fira d’entitats cíviques, jocs i tallers infantils, animacions de carrer, taller de danses i paella popular i que esteu tots convidats a venir, gaudir i dinar amb nosaltres per aprofitar al màxim tota la jornada, al final de la qual podreu també gaudir de la revetlla de Sant Joan.

Ernest Estornell

Comparteix

Icona de pantalla completa