Diari La Veu del País Valencià
Trobada de l’Agrupació Borrianenca de Cultura
Novena temporada de la trobada de l’Agrupació Borrianenca de Cultura

Tast de Clàssics als Dissabtes Literaris de Borriana, amb Roís de Corella vist per Eduard J. Verger

A aquest primer acte de demà dissabte el seguirà, el dia 17, la visió d’Albert Mestres sobre Turmeda, i Albert Crespo parlarà de Fuster i Estellés el dissabte dia 24

Editorial Barcino, segell editorial de la Fundació Lluís Carulla, participarà als Dissabtes Literaris que organitza l’Agrupació Borrianenca de Cultura per novena vegada i que tindran lloc els dissabtes 10, 17 i 24 de maig, a les cinc de la tarda, al seu local social (C/ Encarnació, 45, entresòl, Borriana).

Barcino presentarà dos volums de la col·lecció Tast de Clàssics. La primera conferència serà demà dissabte 10 de maig, a càrrec del poeta, traductor i crític literari Eduard J. Verger, que parlarà sobre “Llegir els clàssics, avui: Roís de Corella”. De Joan Roís de Corella, Verger n’acaba de publicar una antologia de poemes, Perills d’amor, a Editorial Barcino.

Perills d’amor recull una selecció de textos poètics i narratius de Joan Roís de Corella, escriptor valencià de la segona meitat del segle xv considerat un exemple d’estil elegant i refinat. Roís de Corella va néixer a Gandia, suposadament l’any 1435, i va morir a València l’any 1497. És el darrer escriptor important del període que es coneix com el segle d’or de la nostra literatura. Entre els seus contemporanis valencians va arribar a tenir un gran prestigi com a escriptor elegant, i també com a predicador, ja que, a més de cavaller, va ser teòleg. És l’autor més característic de l’estil anomenat “valenciana prosa”. En la seva joventut, va reelaborar temes presos d’Ovidi i després es va decantar per les vides de sants i episodis bíblics.

La setmana vinent, el dissabte 17, serà el torn de l’escriptor, traductor i director d’escena Albert Mestres, amb el tema “Llegir els clàssics, avui: Anselm Turmeda”, de qui el conferenciant acaba d’editar la seva obra més coneguda, Disputa de l’ase, en col·laboració amb Marta Marfany.

La novena temporada dels Dissabtes Literaris de Borriana es tancarà el dia 24 amb la conferència “Joan Fuster i Vicent Andrés Estellés: dos amics, dos gegants de la nostra cultura”, a càrrec de l’especialista en l’obra de Joan Fuster i divulgador cultural Isidre Crespo. El cicle literari compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Borriana i el suport de la Fundació Lluís Carulla, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i l’Institut d’Estudis Catalans.

Tast de Clàssics és una col·lecció iniciada fa tres anys per l’Editorial Barcino, que encarrega a escriptors d’avui l’adaptació al català modern d’alguns dels textos cabdals de la literatura catalana medieval. L’objectiu és apropar els grans clàssics antics a un públic no familiaritzat amb el català medieval. Fins ara s’han publicat sis volums: Poesia de Jordi de Sant Jordi, en versió de Carles Duarte; Una tria d’Ausiàs March, per Josep Piera; El somni de Bernat Metge, en versió d’Alba Dedeu; Jesús i les dones. Antologia de la Vita Christi d’Isabel de Villena, en versió de Marta Pessarrodona, i els esmentats Perills d’amor, de Joan Roís de Corella, a càrrec d’Eduard J. Verger i Disputa de l’ase d’Anselm Turmeda, en versió d’Albert Mestres i Marta Marfany.

Comparteix

Icona de pantalla completa