Diari La Veu del País Valencià
Agró – La Conselleria continua apostant pels ineficaços tallafocs
Comissió Forestal

AE-Agró al·lega contra els plans de prevenció d’incendis de la Vall d’Alba, Requena i Crevillent

La Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient ha presentat a exposició pública tres nous plans de prevenció d’incendis (Vall d’Alba, Requena i Crevillent) que malauradament aposten pels tallafocs i altres actuacions amb un fort impacte sobre el medi. Estos tres plans, per desgràcia, també continuen amb la política de retallades en vigilància i dissuasió. És a dir, la Conselleria de Medi Ambient segueix descuidant la veritable prevenció, tal i com ha denunciat Acció Ecologista-Agró en les seues al·legacions a estos plans. En conjunt, es preveu gastar vora 75 milions d’euros en l’obertura i manteniment de quasi 10.000 km de tallafocs, mentre les inversions en la prevenció de les causes dels incendis i en vigilància són molt inferiors.

Aprofitant el període d’informació pública que ha acabat a finals de març, la Comissió Forestal d’Acció Ecologista-Agró ha presentat al·legacions a tres nous plans de prevenció d’incendis dissenyats per la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient. Concretament, es tracta dels plans corresponents a les demarcacions forestals de Vall d’Alba, Requena i Crevillent, que afecten cadascú a un gran nombre de municipis, donat que són d’àmbit supracomarcal.

Seguint la mateixa línia de plans anteriors, la Conselleria de Medi Ambient dedica les majors inversions a fer tallafocs i a l’eliminació de vegetació, actuacions amb un greu impacte ambiental i amb una discutida i indemostrada eficàcia. Mentre es retalla la normativa de protecció ambiental i els efectius destinats a la vigilància i veritable prevenció.

En la demarcació de Requena, per exemple, es pretén invertir en un període de 15 anys més de 62 milions d’euros per a obrir i mantindre vora 7.000 km de tallafocs, cosa que implica el 65 % de les inversions que preveu el pla. Estes actuacions, que tenen un fort impacte en el medi, són intensives en maquinària i resulten destructives per als ecosistemes que pretenen protegir.

Els tallafocs no són actuacions preventives i la seua eficàcia està cada vegada més discutida per científics i tècnics forestals. Tenim la constància reiterada que ni eviten els focs ni tampoc serveixen per parar-los en moltes ocasions. Per contra, eliminen grans quantitats de vegetació natural, afecten negativament a la fauna, danyen el sòl fèrtil i incrementen l’erosió i el risc de desertificació. Les formacions vegetals que resulten són més inflamables, més degradades i amb menor capacitat de resposta post-incendi.

Però, per desgràcia, la Conselleria segueix obrint enormes tallafocs ignorant els impactes negatius i malgrat el fet que els articles de la Llei Forestal amb els que pretén justificar estes actuacions, anomenades ZAU (Zones d’Actuació Urgent), ni tan sols mencionen els tallafocs ni directa ni indirectament.

Tot açò contrasta amb el fet que la majoria d’incendis tenen causes humanes, especialment negligències i accidents, i ací la vigilància i la dissuasió són les que fallen. Paradoxalment les partides econòmiques destinades a la veritable prevenció són insuficients i cada vegada es retalla més en efectius.

Als darrers mesos l’ERO de Vaersa ha fet fora a tres quartes parts dels tècnics dels parcs naturals, que també feien part de la funció de vigilància. S’ha retallat en normativa protectora dels espais protegits i dels ecosistemes forestals en general (Llei d’Acompanyament de Pressupostos de 2013) i continuen reduint-se efectius adreçats a prevenció. Fa poc s’ha anunciat el tancament del punt de vigilància de Santa Bárbara, a Pina de Montalgrao, dintre del degoteig continu de desprotecció del bosc i desmuntatge de la prevenció.

AE-Agró ha presentat al·legacions en temps i forma a estos tres plans i ha argumentat detalladament tots els impactes negatius de l’eliminació de la vegetació, alhora que ha explicat una vegada més la necessitat d’incrementar els esforços i les dotacions en vigilància i dissuasió.

La insistència de la Conselleria en esta via equivocada d’errònia prevenció explica que el nombre d’incendis anuals no disminueix i segueix sent molt elevat, al nivell dels anys 70-80. Per això, AE-Agró reclama un canvi urgent de política de prevenció d’incendis i demanarà informació a la Conselleria pels interessos que hi ha darrere de la construcció de tallafocs i de l’ús intensiu de maquinaria pesant al bosc.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ
photo

Comparteix

Icona de pantalla completa