Diari La Veu del País Valencià
Primàries de Podem per a les llistes de les eleccions europees
La iniciativa “Podem” va sorgir, en una situació de crisi econòmica i política, amb la voluntat de posar en peu un moviment polític i social que fera les coses de manera ben diferent a com s’han vingut fent a l’Estat espanyol des de la Transició política fins ara. Volem posar en marxa polítiques radicalment diferents a les que han desenvolupat als últims anys de crisi el PSOE i el PP, per afavorir al 99% de la població i no només a l’1% com passa ara. Justament per això un dels seus objectius és promoure la màxima participació possible de la ciutadania des de baix, des de les assemblees, a l’estil del 15M.

Hem posat en marxa una forma novedosa d’elecció de la llista de gent candidata. En primer lloc, han estat els Cercles- les assemblees locals i comarcals -els que han proposat a les diferents persones. Ara, és una votació ciutadana oberta la que determinarà qui forma part de la llista de 54 persones corresponents a la representació de l’Estat espanyol al Parlament Europeu (751 escons).

Aquesta votació ciutadana va començar ahir a les 9:00 hores i finalitzarà el dimecres 2 d’abril a les 24:00 hores. Qualsevol hi pot participar amb lunic requisit de poder accedir a un telèfon mòbil i connexió a internet. La votació es fa en dues parts: en la primera es vota una persona com a cap de llista; en la segona es voten 5 persones de la resta de la llista (encara que es pot repetir el nom de qui s’haja posat anteriorment com cap de llista). D’acord als resultats es farà posteriorment una ordenació paritària dona-home-dona o home-dona-home, pel sistema conegut com de “cremallera” de forma que finalment la llista quedarà composada per 27 dones i 27 homes.

Des del meu particular punt de vista, la doble votació era innecessària. El cap de llista hauria d’haver estat simplement la persona més votada sense més. El votar al cap de llista té un cert tò presidencialista que em sembla inapropiat. Per altra part no existeix cap tipus de correcció territorial, cosa que pot determinar que territoris con Madrid acaben estant “sobrerrepresentats” i altres com el País Valencià “infrarrepresentats”. Aquests són problemes que han sorgit al prendre forma la iniciativa de manera molt accelerada i no haver pogut encara els Cercles prendre en les seues mans de manera efectiva la direcció del moviment. És una assignatura pendent però de suma urgència.

Per a evitar els problemes que suposaria que el País Valencià no estiguera adequadament representat a la llista de “Podem” per a les eleccions europees, la ciutadania valenciana haurà de fer un esforç votant la nostra gent candidata de la manera més massiva possible.

En la pàgina http://arapodem.cat/ podeu veure el llistat complet de gent valenciana candidata. Per altra part les votacions les podeu fer a https://primarias.podemos.info/.

Per la meua part, com integrant del cercle de València us demanaria el vot per a Sandra Mínguez, Jose Luis Aparicio i Miquel Garcia (que soc jo), candidats validats pel nostre cercle.

No deixeu de votar!

Podem

Comparteix

Icona de pantalla completa