Diari La Veu del País Valencià
Els diccionaris els fan els acadèmics i no els polítics
L’entitat cívica considera que l’Acadèmia Valenciana per la Llengua és fonamental i qui la posa en dubte és qui està atacant l’Estatut d’Autonomia. El president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno se solidaritza amb Ramon Ferrer, president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua: “Ja ho va dir molt clar el president de l’AVL: si estàs malalt vas al metge, si tens un judici et busques un advocat. En aquest sentit jo afegisc que els diccionaris els fan els acadèmics i no els polítics”.
ESCOLA VALENCIANA INSTA ALBERTO FABRA QUE FAÇA LA FEINA DE PROMOCIÓ I NORMALITZACIÓ DEL VALENCIÀ I QUE ES DEIXE DE DEFINICIONS

Escola Valenciana defensa el paper de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua com a institució normativa del valencià. Des de l’entitat cívica es considera que la batalla mediàtica que ha encetat el PP valencià respon a l’ideari polític assumit pel Govern valencià, que en els temes relacionats amb el nostre màxim tret d’identitat ataca frontalment el valencià des de tots els àmbits d’actuació i poder.

Respecte a les declaracions que ha fet el president Fabra on posa en dubte el diccionari que ha treballat la màxima institució en matèria lingüística del País Valencià, com és l’AVL, Escola Valenciana insta el president de la Generalitat Valenciana a què acomplesca el que ha dit públicament referint-se a l’article sisé de l’Estatut d’Autonomia en aquestes paraules: “El artículo 6 de nuestro Estatuto es muy claro, y dice que la lengua que se utiliza en la Comunitat Valenciana es el valenciano. Todos aquellos que tenemos representación y responsabilidad en cualquier ámbito debemos defender nuestras señas de identidad y nuestra lengua, desde luego mi compromiso es hacer cumplir el Estatuto”.

A hores d’ara el Consell valencià està incomplint set dels 8 punts d’aquest article estatutari:

ARTICLE 6 – ESTATUT D’AUTONOMIA INCOMPLIMENTS
La llengua pròpia de la Comunitat Valenciana és el valencià. El president de la Generalitat Valenciana i la delegada del Govern espanyol no s’expressen, de forma habitual, públicament en la llengua pròpia dels valencians i les valencianes
L’idioma valencià és l’oficial a la Comunitat Valenciana, igual que ho és el castellà, que és l’idioma oficial de l’Estat. Tots tenen dret a conéixer-los i a usar-los i a rebre l’ensenyament del, i en, idioma valencià. Tres sentències del TSJ valencià obliguen a la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports a acomplir aquest article. Milers d’alumnes es queden sense estudiar en valencià cada curs.

La Generalitat garantirà l’ús normal i oficial de les dos llengües, i adoptarà les mesures necessàries per tal d’assegurar-ne el seu coneixement.

Any 2013: La Conselleria d’Educació retalla 810.000 euros en ajudes per a la promoció del valencià.

Ningú no podrà ser discriminat per raó de la seua llengua.

El Síndic de Greuges elabora cada any un informe on s’especifiquen centenars de casos de vulneració dels drets lingüístics dels valencianoparlants.

S’atorgarà especial protecció i respecte a la recuperació del valencià

29 de novembre de 2013: tancament d’RTVV

La llei establirà els criteris d’aplicació de la llengua pròpia en l’Administració i l’ensenyament.

Publicació de la Llei de la funció pública sense el requisit lingüístic.

Es delimitaran per llei els territoris en els quals predomine l’ús d’una llengua o de l’altra, així com els que puguen ser exceptuats de l’ensenyament i de l’ús de la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana. Aquest és l’únic punt que l’Administració valenciana acompleix de forma rigorosa.

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua és la institució normativa de l’idioma valencià.

El president de la Generalitat Valenciana qüestiona la capacitat normativa de l’AVL.

Per tot això, des d’Escola Valenciana es considera que qui vulnera l’Estatut d’Autonomia no és l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Escola Valenciana

photo

Comparteix

Icona de pantalla completa