Diari La Veu del País Valencià
Cicle de Cinema Ciutadà Compromés a València
Hui dia 10 de desembre a les 18h. es presenta el Cicle de Cinema Ciutadà Compromés organitzat per ACICOM (Associació ciutadania i Comunicació)

El cicle permetrà visionar audiovisuals produïts gràcies al micromecenatge: crowdfunding i crowdsourcing

La presentació tindrà lloc al CCC Octubre

ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació) te com a missió la millora de la dieta mediàtica de la ciutadania valenciana.
En aquest sentit, la nostra Associació vol potenciar els projectes audiovisuals nascuts al sí de la ciutadania i que aconsegueixen el seu suport. L’audiovisual valencià, en general, i el cinema social especialment, troba molts entrebancs tant a l’hora de la producció i realització,com de la seua distribució. Es tracta d’un mercat reduït i sense vies desenvolupades per aplegar al gran públic. Més ara amb el tancament de RTVV que era una possible (encara que habitualment no ho feia) finestra per poder gaudir de les produccions valencianes. La ciutadania té molt poques opcions de visionar i gaudir obres d’interés fetes a la Comunitat Valenciana, que ajuden a un conformar opinions i gaudir des d’un esperit crític.

Ens els darrers temps, han aparegut nombrosos sistemes de crowdsourcing, que podem traduir com les fonts provinents de les multituds. La major part han segut conegudes mitjançant les plataformes de micromecenatge, que a canvi d’una xicoteta aportació econòmica ofereixen recompenses contingents amb l’objectiu, fent possible entre totes les persones que aporten la realització del projecte audiovisuals. En alguns casos l’aportació fonamental és el temps personal que com a professionals, actors, actrius, càmeres, guionistes, extres, voluntariat, etc. Fan possible també la realització del projecte audiovisual.
Una gran part d’aquests projectes audiovisuals tenen a vore amb temàtiques socials i actuals, suposen mirades crítiques sobre la nostra realitat i en molts casos realitzades en valencià.

ACICOM assumeix que es tracta d’un repte difícil i de gran complexitat al tindre que omplir mancances cròniques: cal obrir noves finestres i espais de distribució per a les produccions valencianes pràcticament desconegudes del gran públic; s’han de crear unes vies de difusió que generen sinergies positives i renovadores; es fa necessari visibilitzar el treball dels nostres creadors i creadores al temps que se treballa en la promoció i valoració de la cultura audiovisual i es necessari enfrontar la conquesta de nous públics per al audiovisual valencià.
La posada en marxa del cicle ha suposat la detecció d’un ample ventall de produccions audiovisuals, moltes d’elles en procés de postproducció, que permetrà oferir un ample i divers catàleg a tot tipus d’entitats: associacions, cases de cultura, centres educatius, clubs, organitzacions juvenils, etc. facilitant la realització de projeccions i possibles debats al voltant del contingut dels audiovisuals.

El Cinema Social és un cinema compromés amb l’entorn, proper o llunyà, i amb el temps, històric o contemporani. Compromés amb els valors socials i amb la seua transmissió. Compromés amb la societat i la política, amb l’art i la ciència.
I estos compromisos són assumits com a propis per ACICOM que valora el cinema social com un dels millors vehicles per fomentar nous models de vida, motivar comportaments i actituds positives enfront de la humana existència, denunciar injustícies o generar anàlisi i reflexions vitals.

Es tracta d’un ample ventall de mirades produïdes gràcies a la capacitat d’iniciativa de tot el sector que ha de superar l’absència de recolzament institucional, i que només pot comptar amb la capacitat artística, professional i empresarial d’un col·lectiu arrelat a la seua societat que necessita el suport de la ciutadania per a endinsar-se en els temes que preocupen a la societat valenciana progressista i no adormida; però també ens proposem interessar a altres sectors socials per a traure’ls del somni, el costum o l’avorriment mitjançant la reflexió sobre la nostra contradictòria realitat, oferint una visió plural i diversa amb les diferents temàtiques socials i polítiques com la immigració, la igualtat de gènere, la memòria històrica, la cooperació internacional, la salut i la educació, la societat del benestar, la competitivitat enfront de la solidaritat, les velles i les noves formes d’esclavitud o el drama de les guerres modernes i la pobresa.

El cicle compta amb la col·laboració de nombroses entitats com Acció Cultural i el CCC Octubre per a les primeres sessions, però també organitzacions i ciutadania que està impulsant o col·laborant en la producció d’audiovisuals valencians i també amb una xicoteta ajuda de la Conselleria de Cultura , Educació i Esport.

ACICOM és conscient que el audiovisual i el cinema són vehicles de comunicació i eines d’expressió que contribueixen a transformar i millorar la nostra societat. Per això, perquè tenim la vocació de servir d’enllaç entre el sector professional i el públic, mantenim la decidida voluntat d’ajudar, participar, impulsar i cooperar activament en aquest desig ciutadà de dotar-nos de més llibertat i més saviesa.

Què és CCC Cinema Ciutadà Compromés?

És una cicle o mostra de produccions audiovisuals valencianes que tenen en comú haver estat possibles, gràcies al suport i el compromís de la ciutadania.
Els termes anglosaxons crowdsourcing i crowdfunding estan incorporant-se a la nostra vida quotidiana. Es tracta de la participació ciutadana en la realització de projectes, bé amb la seua financiació com és el micromecenatge, bé en la seua pròpia realització aportant treball, idees, implicació, etc.

Projectes que s’han realitzat amb la participació activa d’associacions, col·lectius i persones, que s’han finançat amb l’ajuda de sistemes de micromecenatge i que generalment tracten temes relacionats amb temàtica social, política, econòmica, mediambiental, etc.
.
Objectius

• Donar a conèixer i facilitar la difusió d’aquestes produccions audiovisuals que han segut recolzades per un ample ventall de persones.
• Aglutinar les produccions per afavorir-ne la distribució i promoció en xarxes d’exhibició alternatives al sistema comercial.
• Posar en valor aquestes obres pel seu contingut social, artístic i col·lectiu.
• Potenciar l’exhibició de produccions audiovisuals en valencià.
• Facilitar la creació de noves pantalles d’exhibició per a produccions audiovisuals
valencianes.
• Generar propostes culturals i socials a partir de les produccions audiovisuals.

Activitats

Iniciem l’exhibició d’obres audiovisuals valencianes, que tenen en comú haver estat possibles gràcies al suport i el compromís de la ciutadania, amb l’objectiu d’iniciar una xarxa estable de difusió del cinema social i compromès amb la nostra societat.

Per a més informació sobre el contingut dels audiovisuals programats: acicom.org

ACICOM (Associació ciutadania i Comunicació)

Comparteix

Icona de pantalla completa