Diari La Veu del País Valencià
Les escletxes del govern del Rialto es reobrin amb la petició de la DIA per al port de València

VALÈNCIA. Les diferències polítiques conegudes entre Compromís i el PSPV s’han tornat a materialitzar a l’Ajuntament de València. El camí per a tancar el pacte del Rialto al passat juny va ser accidentat i va evidenciar les escletxes entre els dos partits. Aquests últims mesos la fractura s’ha materialitzat, de nou, davant el tema que ha capitalitzat l’atenció municipal: el frau de l’EMT de València. Aquest dijous tornaven les discussions entre els socialistes i els valencianistes pel repartiment de les alcaldies pedànies i, en concret, per la designació per part de l’alcalde, Joan Ribó, a una persona de Compromís per dos anys com a representant de l’Ajuntament a Benimàmet.

Aquestes discrepàncies exhibeixen una falta de comunicació entre els dos partits que s’ha convertit en una debilitat al Rialto. Aquesta flaquesa, alhora, ofereix un avantatge estratègic a l’oposició per a donar curs a les crítiques sense contemplacions. Així mateix, les desavinences que ja es reflectien amb la designació de les alcaldies pedànies s’ha tornat a escenificar aquest divendres en la Junta de Govern Local. Els portaveus d’ambdós partits, Sergi Campillo, per Compromís, i Sandra Gómez, pel PSPV, esgrimien la tensió que les dues formacions havien sostingut durant les últimes hores.

En el cas de la situació de l’alcaldia pedània de Benimàmet, des de Compromís asseguraven que havien fet aquest nomenament per a desbloquejar la falta dels representants públics als pobles de València. El vicealcalde Sergi Campillo explicava que el 2015 ja va tindre lloc una situació semblant i que l’alcaldia es va repartir dos anys en els socialistes i els altres dos en un representant de Compromís i València en Comú –en aquell moment, al govern municipal–. Per la seua banda, Sandra Gómez reclamava per als socialistes aquesta representació escudant-se en la voluntat democràtica, ja que el PSPV va aconseguir més vots en les últimes eleccions en aquesta zona. “És qüestió de respectar el resultat d’unes eleccions i la voluntat popular”, destacava la vicealcaldessa.

El conflicte de les alcaldies pedànies no arriba sol: l’escalada de tensió tornava amb un contraatac del PSPV. Després d’aquesta decisió de Compromís a Benimàmet, els socialistes presentaven aquest divendres una moció d’urgència al ple municipal per a informar el Banc d’Espanya i el Tribunal de Comptes sobre el frau de l’EMT. Aquesta proposta ja la va fer en el seu moment la regidora i presidenta de la comissió d’investigació de l’estafa, Elisa Valía. Però va quedar aparcada perquè els responsables de la coalició i, en concret, el president de l’EMT, Giuseppe Grezzi, al·legaven que fer-ho podria entorpir la investigació judicial i, a la vegada, l’objectiu municipal de recuperar els quatre milions defraudats.

A això se suma que aquest divendres Compromís aprovava en la Junta de Govern Local i sense els suports del PSPV les al·legacions a l’ampliació del port de València per a demanar una nova Declaració d’Impacte Ambiental (2007). Aquesta falta d’acord entre les dues formacions acabava d’agreujar la situació entre ambdues formacions. Els socialistes asseguraven que existia falta de voluntat de consens per a arribar a una eixida conjunta respecte al port. La vicealcaldessa assegurava que havien tractat de reunir-se amb la coalició per a tractar el tema i que no els havien oferit solució.

Ara bé, els socialistes s’han mantingut de perfil respecte al conflicte ambiental de la nova ampliació des del principi de la legislatura; una situació que ja es va evidenciar a les Corts –on el PSPV va deixar sols Compromís i el PSPV per a demanar una nova DIA–. En aquest cas, la vicealcaldessa, Sandra Gómez, de fet, demanava a Ribó que no qüestionara la decisió dels tècnics del Ministeri de Foment a l’hora de no considerar necessari efectuar un segon informe ambiental sobre un projecte substancialment diferent del que es va plantejar als inicis.

Després d’aquesta escalada de tensions, els socialistes –segons expliquen– van convocar per a aquest divendres una comissió de seguiment entre els dos partits per a analitzar la irregular salut del pacte de govern valencià. Compromís, però, no va aparéixer a aquesta trobada. El vicealcalde, Sergi Campillo, ho justificava dient que la convocatòria s’havia produït de forma precipitada i no va poder ser atesa per problemes d’agenda.

Les contradiccions entre els dos partits a l’hora de criticar la falta de consens –bé en les pedanies, en l’EMT o en el port– ha sigut la màxima en els últims mesos del Rialto. De fet, no és la primera “crisi de govern” que s’obri. No fa molt, el mateix vicealcalde acusava els socialistes d’haver obert una “crisi de govern sense precedents” en una comissió d’investigació de l’EMT.

Mentrestant, tant Compromís com el PSPV demanen que aquestes situacions no “entorpisquen” l’acció de govern. Però la baralla entre ambdues formacions ja ha airejat les acusacions de l’oposició. Ara, el PP i Ciutadans han volgut entrar en el joc i han demanat als socialistes que es desmarquen de l’acord de govern amb Compromís. Tampoc és la primera vegada que intenten la dreta esgrimeix aquesta maniobra –ja ho van fer en els plens extraordinaris convocats pel frau de l’EMT–. Tot i els intents d’incrementar les tensions cap al govern, l’acord, en principi, segueix intacte. Ara bé, les discrepàncies constants entorpeixen la imatge pública d’estabilitat que el govern del Rialto tracta d’oferir.

Comparteix

Icona de pantalla completa