Diari La Veu del País Valencià
El 2019 serà l’any de la consolidació de la pilota professional

Josep Maria Catalunya, vicepresident i portaveu de la Fundació per la Pilota Valenciana Professional fa balanç del 2018 al món del trinquet i avança les novetats que vindran amb el nou any.

El 2018 ha estat l’any del naixement de la Fundació per la Pilota Valenciana Professional. Quin balanç en feu?

Ha estat un any de transició en el qual s’han assentat les estructures i s’han pres decisions tant en l’àrea esportiva com en la de màrqueting i comunicació. Hem hagut de rectificar en algunes coses, perquè véiem que no tot anava pel camí adequat. A partir d’ara ha quedat definit el pla d’actuació de 2019 i només cal desenvolupar eixe pla i vigilar detalls més concrets.

Ha estat un any molt intens per a la pilota professional?

S’ha hagut de parlar amb tots els sectors, tant en raspall com en escala i corda. Això ha suposat moltes reunions amb jugadors, trinqueters… I també s’han hagut de recollir i atendre moltes suggerències. Esperem que ara funcione tot més fàcilment i si hi haguera noves dificultats i cal rectificar, com enguany, ho farem. Pensem que les bases ja estan posades.

Quina pilota professional vindrà amb el 2019?

El primer que s’ha fet ha sigut marcar el calendari. Ja està definit. Tot se’n va al cap de setmana. És a dir, el més important serà sempre divendres, dissabte i diumenge, deixant lliure a cada un dels trinqueters i organitzadors de partides, en la seua activitat particular, els altres dies de la setmana. Però les competicions oficials, excepte excepcions molt concretes, es disputaran totes el cap de setmana. Amb això ja és possible definir acuradament el calendari de les competicions. Antigament passava que, en un mateix campionat, hi havia equips amb més partides que altres i era difícil seguir la classificació. Ara serà més atractiu per als aficionats i els mitjans de comunicació saber com va cada setmana la classificació i les possibilitats de cada equip en les competicions.

El calendari serà la gran novetat del pròxim any?

L’1 de gener tot el món podrà saber exactament quan seran les competicions, les finals, les partides classificatòries, quan és cada trofeu… Cada patrocinador sabrà quan és el seu trofeu, quan començarà i acabarà. D’esta manera, cada jugador podrà programar-se la seua preparació, el seu estat de forma… Tot serà més senzill de programar. Cal apuntar que també s’ha acordat la quantitat de jugadors contractats per la Fundació. Hi haurà una segona lliga amb els que no mantinguen contracte. Hi haurà un intercanvi de jugadors de la primera i la segona lliga. Tots tindran una remuneració més digna del que han tingut fins ara.

I quin serà el principal repte?

El més important és que els patrocinadors augmenten. Que hi haja més gent que entre gràcies a la serietat amb la qual estan fent-se els nous plantejaments. Que entren grans patrocinadors per a poder millorar el jornal dels jugadors i que tinguen la tranquil·litat absoluta que cobraran la mensualitat i no com en els últims anys en què a mitjan any no sabien què anava a passar. La Fundació es va comprometre que no hi hauria problemes ni retards en els pagaments i això ja és possible. Ho podrem consolidar si entren més patrocinadors que aporten tranquil·litat.

Què passarà amb els jugadors més joves?

Estem treballant en unes beques que es repartiran entre els jugadors més joves perquè tinguen les possibilitats i la il·lusió d’estar en eixa lliga de segona i després fer el pas a la de primera.

Amb tot això hi haurà més espectadors als trinquets?

Eixe és el gran desafiament. Tenim oberta la gran tribuna de la televisió autonòmica, À Punt, i es treballa perquè la gent tinga més informació, més detalls i amb més previsió per saber el que podrà vore cada cap de setmana. Això, més algunes novetats atractives que es puguen introduir, farà que la pilota no només siga el dia que es juga la partida, sinó que es podrà calfar l’ambient durant la setmana. Això és emular el que passa en altres esports. Nosaltres no podíem fer-ho fins ara perquè no teníem la seguretat ni la previsió de quan anaven a disputar-se les partides. Ara els jugadors poden promocionar les seues partides, les competicions, on seran les finals… Amb tot això serà més fàcil escalfar l’ambient.

Els actuals trofeus que es disputen al llarg de l’any desapareixeran?

No. Es remodelaran perquè siga possible que els patrocinadors tinguen una repercussió mediàtica. Es treballa per a fer una competició en la qual jugaran equips amb el seu patrocinador. Això és, cada equip estarà patrocinat per una marca i s’enfrontarà a altres equips amb el nom d’altres marques o empreses. Volem introduir clubs esportius. Ahí està l’exemple del Villarreal CF, amb el seu patrocini, el seu trofeu… Volem introduir més clubs esportius valencians que volen apostar fort per la pilota per a fer un trofeu amb ells. A més, també volem convertir el trofeu Mestres i altres escampats durant la temporada en una lligueta. Esperem poder anunciar tot això ben prompte.

Altres clubs esportius són el Valencia CF o el Llevant UE?

Sí, i també el Valencia Basket i altres clubs. Volem que es facen l’ànim i per a crear una lliga d’equips de pilota patrocinats pels grans clubs esportius valencians.

És optimista per al 2019?

Ho sóc sempre. En la pilota valenciana professional he vist que s’ha avançat molt en el 2108. Hem aconseguit unificar esforços de tot el món que vol treballar per la pilota i crec que el 2019 serà l’any de la consolidació de la pilota professional. El gran paper que està jugant el president, Pepe Soriano, fent que no hi haja enfrontaments entre diferents sectors perquè tot vaja sobre rodes, empentant cap al mateix lloc, és fonamental. Gràcies a això, cada u, amb la seua opinió, pot arribar a acords per a prendre decisions. I això és el que fa possible que a l’hora d’executar les decisions hi haja un suport de tots.

Comparteix

Icona de pantalla completa