Diari La Veu del País Valencià
La fira ha canviat radicalment, ara és per a totes les persones

Xàtiva es converteix aquesta setmana en un referent festiu amb la celebració de la Fira d’Agost. Tot coincidint amb l’inici de l’esdeveniment, Diari La Veu entrevista l’alcalde de la ciutat. És la tercera fira que se celebra durant el mandat de Roger Cerdà, qui explica, entre altres coses, què ha canviat en la festa des que va substituir Alfonso Rus al front de l’alcaldia de la capital de la Costera.

La Fira de Xàtiva és coneguda a tot arreu del País Valencià. Què la fa tan especial?

La singularitat de la Fira d’Agost de Xàtiva ve donada per distints aspectes. En primer lloc, és la fira més antiga de la Comunitat Valenciana i una de les més antigues d’Espanya. Se celebra des de 1250 per privilegi de Jaume I. Una altra de les seues característiques és la gran afluència de públic que concita cada any. Però, no hem d’oblidar la diversitat del seu programa d’actes, que aglutina comerç, artesania, esport, cultura, teatre, concerts i, fins i tot, la carrera de motos en circuit urbà més antiga d’Espanya. Tot això converteix la Fira de Xàtiva en un esdeveniment únic. Probablement la cita lúdica i cultural més important de l’estiu a l’àmbit de les Comarques Centrals. Qualsevol dia de la setmana de fira, a qualsevol hora, hi ha alguna cosa per a fer o veure.

Com a alcalde, aquest és el seu tercer any de fira. Ha canviat aquesta respecte a l’anterior legislatura?

Radicalment. Ara és una fira per a totes les persones. Tothom pot trobar el seu espai. Hem creat nous espais escènics i hem millorat sensiblement la qualitat cultural dels espectacles. Enguany, hem fet una aposta important per a millorar el vessant comercial i hem ampliat el recinte firal amb cinc nous carrers per tal de crear una zona per a les parades i una altra per a les atraccions i per a incorporar nous i millors serveis per als firers i visitants, sempre primant aspectes fonamentals com la seguretat. Tot açò amb una política de racionalització de la despesa que permet reinvertir romanents en fer més i millor fira.

Enguany, s’ha fet una aposta important per a millorar el vessant comercial i s’ha ampliat el recinte firal amb cinc nous carrers.

Enguany, fins i tot, la Fira de Xàtiva estrena web.

És un pas més en el procés d’actualització de la fira. Era necessari incrementar i millorar el posicionament de la nostra festa gran en Internet. És un canvi d’imatge que se suma a totes les novetats d’enguany. És important que, igual que la nova web de turisme ha aconseguit traslladar cap a fora una millor imatge de la ciutat, adaptem la imatge de la fira al nostre temps. Firaxativa.com és un web de disseny adaptat completament a telèfons mòbils i tauletes i conté tota la informació pràctica que puga ser d’interés per a la ciutadania. Per exemple, un mapa virtual de la ciutat informa de la ubicació de tots els punts d’interés, com espais escènics, serveis públics, punts d’informació, àrees de descans, Policia Local i protecció civil.

Quins actes destacaria d’aquests dies i quins concerts?

La Fira de Xàtiva aglutina més de 100 actes en cinc dies. Hi ha una gran diversitat i és difícil destacar alguna convocatòria, ja que totes tenen el seu públic. No obstant això, hi ha actes que criden més l’atenció, com la inauguració, l’espectacle musical de producció pròpia “Ybn Yubair de Medina Xateba” o la cloenda, que enguany aporta un musical internacional com “Music has no limits”. Els concerts de Txarango i Aspencat, Chenoa o Love of Lesbian també tindran molt bona acollida. Per als amants del teatre, tenim dos espais diferenciats: el teatre infantil, a la plaça del Mercat, o la mostra de teatre, a la plaça de la Seu, totes dues d’un gran nivell i actualitat. I, com no podia ser d’una altra manera, el festival de la cançó o el Festival Al Ras, que combina actuacions en directe de grups indie amb nits dedicades als discjòqueis i que fa les delícies del públic jove. El 66 Trofeu de Velocitat Fira d’Agost o el concurs de doma eqüestre també són cites indefugibles de la fira.

Els concerts en el Camp de Murta, un dels atractius de la fira per als més joves.

Què aporta la Fira d’Agost al País Valencià?

La Fira d’Agost de Xàtiva és una Festa d’Interés Turístic Nacional. Més enllà del vessant comercial i de la tradició, ofereix una concentració d’actes culturals difícil de trobar en aquestes dates. Cada dia hi ha música, teatre, exposicions de pintura i fotografia, concerts… Per no parlar de la mateixa idiosincràsia de la festa, que la fa atractiva i singular. Sens dubte, la tradició de visitar Xàtiva del 15 al 20 d’agost per a firar-se passa de pares a fills des de temps immemorials. Acudeix personal de tot arreu. La Fira d’Agost és un valor en si mateix per al patrimoni cultural valencià, com puguen ser altres festes com el Misteri d’Elx, les Falles o els Moros i Cristians.

Quina importància té la Reina en la fira?

El primer que he de dir és que estem molt satisfets amb la tasca que està desenvolupant Laura Hernández, la reina de 2017, així com amb el de les seues dames i acompanyants. El paper de la reina és de representació, com en tantes altres manifestacions festives arreu el País Valencià. No hi ha dubte que és una figura consolidada que té un alt nivell d’acceptació entre la ciutadania. En 2015, nosaltres férem una consulta ciutadana sobre la figura de la reina de la fira que així ho demostra. Enguany, s’han presentat tres candidates al càrrec.

Roger Cerdà afirma que estan molt satisfets amb la tasca que està desenvolupant Laura Hernández, la reina de 2017, així com amb el de les seues dames i acompanyants.

La fira compta amb un important dispositiu de seguretat però, sovint, hi ha problemes d’aparcament davant la gran afluència de visitants.

Evidentment, transformar una ciutat de 30.000 habitants en un gran recinte firal és una tasca d’organització ben complexa. Pel que fa a la seguretat, com que cada any rebem més gent, era necessari millorar-la i ens hem centrat en això enguany. Hem creat vies d’evacuació, àrees de descans i hem instal·lat més punts d’atenció. A més, ho hem senyalitzat tot degudament. També s’han habilitat 996 places d’aparcament d’aparcament gratuïtes als afores de la ciutat: al polígon de la Mola, al camp municipal Paquito Coloma, al costat de les Instal·lacions de Comercial Setabense i al carrer de la Reina, tots a menys de 10 minuts a peu del recinte firal.

A més a més, la primera hora d’estacionament serà gratuïta als pàrquings subterranis de Renfe i Glorieta i la zona blava no funcionarà durant la setmana de fira. De tota manera, Xàtiva compta amb una magnífica connexió ferroviària, amb autobusos que connecten amb les comarques veïnes i amb servei de taxi i voldria fer una crida als nostres visitants perquè utilitzen el transport públic.

Com dinamitza la fira l’activitat de la ciutat?

Jo diria que més que dinamitzar, el que fa la fira és centrar tota l’activitat de la ciutat durant eixa setmana. És la nostra festa gran. La ciutat s’ompli de gent. Hotels, comerços, restaurants i bars treballen a tota màquina. Es crea festa, però també ocupació i activitat econòmica.

La gran majoria d’espectacles estan protagonitzats per artistes de la terra, segons destaca l’acalde de Xàtiva.

En els espectacles, quina importància tenen els artistes valencians?

La gran majoria d’espectacles estan protagonitzats per artistes de la terra, tot i que també es busquen actuacions de figures populars a nivell estatal per a oferir una programació atractiva i variada. Des que vam començar la legislatura, hem programat espectacles de producció pròpia en la inauguració amb la premissa que tingueren temàtica local i estigueren realitzats per artistes de Xàtiva, que hi ha molts i molt bons. També tenim el festival de la cançó en valencià i enguany s’oferirà un espectacle dedicat a Vicent Andrés Estellés. El Ras Festival reuneix grups locals i comarcals, extrets la majoria del registre d’artistes musicals locals que hem creat per a fomentar la producció cultural pròpia. I el teatre, tant per a adults com per a xiquets, també és en valencià, així com altres manifestacions realitzades al Saló Nacional de Fotografia o el Concurs de Pintura Juan Francés. En definitiva, podríem dir que la fira és un potent generador d’oportunitats per als artistes valencians.

Hi ha càlcul de quants visitants arribaran de tot arreu a Xàtiva?

Solem calcular l’afluència de públic en funció de dades com els residus generats. Els indicadors ens diuen que durant la Fira d’Agost se sol multiplicar per 10 el número d’habitants de Xàtiva. Per tant, estem parlant d’una afluència d’entre 250 a 300.000 visitants cada any.

Comparteix

Icona de pantalla completa