Diari La Veu del País Valencià
‘Morera i Oltra són el ‘pack’ ideal per a encapçalar Compromís’
En un dia de fort vent de ponent, el diputat provincial de Compromís i regidor de l’Ajuntament de Burjassot, Emili Altur, visita Alzira, dins d’un pla del seu grup a la Diputació per a comprovar de primera mà les problemàtiques que tenen les localitats i tractar d’aportar solucions a l’ens provincial. Emili Altur ix encantat de la bellesa de la Vila d’Alzira, el paisatge del pla de Corbera i comprova els deficients accessos a la població. Altur atén La Veu i mostra el seu entusiasme amb el projecte de Compromís de la mà del seu alcalde Jordi Sebastià i com no, d’Enric Morera.

Xavier Pérez / Alzira

-Vostè és diputat provincial de Compromís i la seua coalició no està d’acord amb l’existència de les diputacions?

La Diputació és un òrgan de gestió de la província. Compromís pensa que la seua visió territorial és comarcal a nivell de País, per tant, no podem entendre les diputacions com un element supervivent d’una realitat administrativa del segle XIX, en aquest sentit, estem en contra de l’existència de les diputacions.

– En aquest moments per a què serveix la Diputació?

En aquests moments és un òrgan de l’Estat espanyol encarregat de repartir els fons que vénen de Madrid directament.

-Seria convenient que despareguen?

Com a Compromís i per a la nostra divisió territorial i per a la nostra idea de País no compten les diputacions, per tant nosaltres no entenem una divisió del País Valencià amb les diputacions.

-Quines aportacions ha realitzat Compromís en aquesta legislatura a la institució provincial?

Nosaltres hem fet moltes mocions i hem intentant consensuar-les, com la que presentàrem a favor dels comerços, o el suport a l’any Estellés, que s’han dotat de partida i suport econòmic. També la del sistema cooperatiu valencià, que en la darrera reforma energètica és el més afectat de tot l’Estat espanyol i la Diputació va donar un suport a aquest sector fonamental en l’economia valenciana.

També fem una labor de gestió amb totes les alcaldies i regidors de Compromís, com la visita que estem fent ara (per divendres) a Alzira on repassarem, sobretot, la millora dels accessos a les carreteres d’Albalat, amb la nova variant, o la de Corbera, entre d’altres. Estem recorrent tot el territori i tractem de millorar les infraestructures i serveis per als nostres pobles i els seus veïns i veïnes.

-Un adjectiu per a Alfonso Rus?

És una persona propera

-Per què la Diputació sempre paga les subvenciones i ajudes abans que la Generalitat?

Perquè el 80% dels fons de la Diputació vénen directament de l’Estat espanyol, no de la Generalitat, i la veritat és que en aquesta qüestió sempre s’ha sigut molt auster en les dos darreres legislatures, això té com a conseqüència que la Diputació pague bé.

-Vostè també és regidor de Burjassot, quina ha sigut l’aportació de Compromís?

L’alcaldia amb Jordi Sebastià i tota l’àrea d’economia i promoció econòmica pertany a Compromís. Estem treballant l’àmbit d’horts socials, el medi ambient amb l’Agenda 21, plans propis d’ocupació, suport al comerç local, ajuda a l’àmbit de la dona com a emprenedora, com a part visible cada vegada més de la societat treballadora a Burjassot, tot el que es refereix a la racionalització de l’administració local… Estem satisfets perquè crec que hem fet un bon treball.

-Parlem de Compromís. Les portades dels periòdics s’han omplit de titulars sobre les primàries. Com les veu vostè? S’han solucionat les diferències i el problema amb Iniciativa?

No hem tingut mai cap problema amb Iniciativa, Compromís no té un problema amb Iniciativa. Compromís és una coalició electoral i com a tal s’ha d’entendre. Potser s’han generat falsos interessos, falsos debats i per això s’han generat expectatives que la gent s’ha pres en una vessant inapropiada que ha generat malentesos i frustracions. Però torne a repetir, Compromís no té cap problema amb el Bloc, Iniciativa, Els Verds o Adherits.

A banda que han hagut sectors de pressió externs a la coalició que no sabies si volien l’acord o la notícia del trencament de Compromís.

-Aleshores, vosté pensa que alguns sectors volien que es trencara Compromís?

Sí, ho afirme rotundament. No sabria dir-te si incitats per algun partit polític o institució, però és clar….

-Ah, i amb qui anirà Compromís a les europees. Té algun candidat vostè?

L’únic que et puc dir és que som ‘la niña deseada’. Però no, encara no puc dir-li amb qui anem a les Europees.

-Mònica Oltra o Enric Morera per a encapçalar la llista per a les autonòmiques?

Morera i Oltra són el ‘pack’ ideal per a encapçalar Compromís i el Govern de la Generalitat. Podem repartir-se les tasques dins de la coalició. Pense en una unió de partits que vulguen traure el País Valencià de la desfeta del PP. Jo no sé si serà un tripartit, un bipartit o un quadripartit. Pense que aquelles forces que s’estimen aquest poble i que vulguen recuperar la dignitat que el Partit Popular ens ha llevat, tenen l’obligació de fer-ho.

-El seu candidat per a presidir la Generalitat…

Evidentment Enric Morera, però sempre donaré suport al candidat que isca de Compromís.

-A Burjassot, Compromís ha patit les accions de l’extrema dreta?

És molt violent anar a un plenari, que és la màxima expressió democràtica d’un poble, i escoltar i trobar-te determinades ‘persones’ que t’insulten; o vore com el dia del homenatge a Jaume I (9 d’Octubre) mentre els teus fills, de 9 i 12 anys, porten la careta de Compromís són insultats per una turba de gent que els deia de tot menys guapos. Jo estava a l’acte en què la ultradreta va intentar agredir el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i la veritat és que va ser molt, molt violent i molt tens. En algun moment pensàrem el pitjor…

-Han tingut suport de la Delegació del Govern a aquests atacs dels feixistes?

Mai hem tingut cap suport del Govern. De fet, sempre hem obtingut un silenci per resposta i han sigut tremendament menyspreadors amb l’Ajuntament de Burjassot.

-Per què creu que el PP ha reobert la Batalla de València i el conflicte lingüístic?

Perquè els interessa electoralment. Al PP mai li han interessat els símbols valencians, ni la llengua ni la recuperació identitària i històrica del poble valencià. Sols els interessa utilitzar la llengua com a element agressiu i demagògic.

-Com valora la tasca del diari digital La Veu del País Valencià?

Tot valencià i valenciana que s’estime el seu poble ha de donar-li suport per les moltes possibilitats que la Veu ofereix, perquè és una Veu crítica i amable amb els valencians i, per tant, té un lloc dins del món comunicatiu valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa