Diari La Veu del País Valencià
“La Fira de Cocentaina és un parc temàtic de cultura i gastronomia”
Ens trobem al palau Comtal de Cocentaina, una vertadera joia de l’arquitectura i del patrimoni del País Valencià. En aquest marc incomparable, La Veu parla amb el regidor de Fira, Vicent Sandoval, que ens conta les novetats de la Fira que tindrà lloc aquest cap de semana a la capital del Comtat.

Xavier Pérez / Cocentaina

-Queden poques hores per a la inauguració de la Fira de Cocentaina, com van els preparatius?

Estem en el moment “caòtic”, queden per perfilar algunes cosetes i esperem que tot vaja bé i que l’oratge ens acompanye, ja que per al desevolupament de la Fira és molt important.

-Quines novetats hi ha enguany a la Fira?

Nosaltres tenim l’obligació de reiventar-nos tots els anys. Hem d’oferir al visitant i als veïns de Cocentaina una fira diferent pel que fa a les activitats comercials i d’oci perquè gaudisquen d’eixa fira nova. Com a novetats per a enguany està l’ampliació de l’oferta d’oci amb la creació de diversos escenaris més on podran gaudir de 169 actuacions delimitades en cadascuna de les zones històriques de la localitat.

-Com s’organitza un esdeveniment per a tanta gent?

De forma molt estructurada, automàtica i professional. Estem parlant de convertir un poble d’11.000 veïns en un espai per a quasi mig milió de persones; esperar més de 900 expositors, amb vehicles de gran format i tota la infraestructura que els estands requereixen. Tot està organitzat per a saber quan han d’entrar els expositors als carrers corresponents. Estem parlant de tallar carrers, de reordenar el trànsit i el dia a dia dels veïns de Cocentaina.

-Pel que fa als accesos a la localitat, com estan organitzats per evitar els embussos?

La gent pot vindre a la fira sense problemes. Hem habilitat a la perifèria diversos pàrkings, hem d’evitar que els vehicles entren al casc antic. Cada vegada hi ha més zones d’aparcament amb 127.000 m², està tot senyalitzat. Jo recomane que els visitants seguisquen les indicacions dels organitzadors, policia etc. per a poder estacionar.

-Quin pressupots té la Fira i quina és l’ajuda institucional?

L’ajuda institucional és quasi nul·la. De fet, encara ens deuen dels últims anys eixes xicotetes ajudes. Aquest any, estem parlant de 3.000 euros per a un pressupost de 210.000 euros i a partir d’ací el que fem és tindre molta imaginació i recolzar-nos en empreses malgrat la crisi tan brutal que estem patint. Torne a repetir, fem autèntiques meravelles per portar la Fira endavant.

-Creu que la falta de suport és per qüestions polítiques?

No crec, almenys no vull pensar-ho. Sí que és cert que eixe suport institucional no sols és econòmic, també insititucional; no és normal que el president de la Generalitat no vinga a la fira més important de la seua terra, ens pareix que és un desprestigi. Necessitem eixe suport i que les màximes autoritats visiten la nostra fira. No vull pensar que siga un càstig per diferències de color polític. El poble no té color polític i crec que és una decisió de desconeixement.

-Pel que fa a les xifres, Cocentaina supera tots els rècords…

Hi ha 110.000 m² d’expositors, 127.000 m² d’aparcaments, més de 900 expositors i un volum de negoci d’entre 20 i 30 milions d’euros. I sobre les xifres de visitans, esperem unes 400.000 persones.

-A més de la Fira, Cocentaina té altres atractius…

Cocentaina és molt bonica (riu).Tenim una gastronomia important, una cultura i un patrimoni molt atractiu i un patrimoni natural incomparable amb la Mariola a les nostres esquenes. La Fira ensenya la bellesa i els atractius de Cocentaina.

-Què diria vosté a tots els habitants del País Valencià perquè vinguen a la Fira?

Per molt que s’intente explicar no hi ha paraules per poder descriure el que el visitant pot veure i sentir a la fira. Hi haurà ofertes per a tots els gustos i edats; la Fira és un parc temàtic al carrer d’història, cultura, tradicions, gastromomia, teatre o música. Per tant, els diria que no perden l’oportunitat i que vinguen a gaudir de la fira i de la nostra hospitalitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa