Diari La Veu del País Valencià
‘És el Moment demostra que som majoria els qui volem un nou futur per al PV’

Xavi Pérez / València.

– Estem a poques hores de tancar la campanya electoral. Quina valoració fa?

Ha sigut una campanya intensa perquè tothom ha comprés que estem en un moment de canvi i, per primera volta en molt de temps, podem parlar d’alternativa i no de simple alternança trucada. Lamente que la corrupció, el balafiament, les “portes giratòries” i la situació de greu emergència social en què ens ha deixat la legislatura presidida pel senyor Rajoy, hagen amagat el tema principal del qual havíem d’haver parlat, que és la transició cap a un nou model econòmic sostenible i cohesionador. Sembla que, a banda de Compromís-Podem-És el moment, cap altra formació comparteix les preocupacions expressades aquests dies en la Cimera del Clima a Paris.

– Creu que l’electorat més nacionalista ha comprés el pacte Compromís-Podemos?

Sí, crec que gràcies a la campanya s’ha comprés, perquè és el moment de passar pàgina al sistema emanat de la Constitució de 1978, que tan injustament va tractar el nostre poble. El pacte és la millor opció per canviar la correlació de forces al Congrés i el Senat per trencar amb l’immobilisme de Rajoy i avançar cap a una concepció plurinacional de l’Estat.

– Per cert, és vostè nacionalista?

Joan Fuster va publicar Nosaltres els Valencians el 1962, el mateix any en què es van crear les Comissions Obreres i es va produir el ‘Contuberni de Munic’, la primera conjunció ampla de forces antifranquistes. La història esdevinguda al País Valencià en els últims cinquanta anys ha fet inevitable que les lluites per l’emancipació individual, social i nacional hagen anat de la ma. Sóc una persona fidel al seu poble, a la seua llengua i cultura i, alhora, preocupada pel progrés mundial.

“El pacte Compromís-Podem al remat té una lectura en positiu, que és la de mostrar a l’opinió pública que ja som majoria els qui volem un nou futur per al País”

– Tot el món diu que el tema del pacte s’ha fet malament, quina és la seua visió?

Es va fer amb molta tensió i presses en el seu tram final, la qual cosa també era inevitable fins a cert punt perquè el pacte es va haver de bastir al mateix temps que Compromís anava assentant-se en el govern de la Generalitat, la Diputació de València i la majoria dels nostres municipis. Massa coses alhora, però al remat tot té una lectura en positiu, que és la de mostrar a l’opinió pública que ja som majoria els qui volem un nou futur per al País.

“És el moment és una única candidatura als efectes legals, diferent a la que presenta Podemos a altres llocs de l’Estat i, per tant, farem un grup propi”

– Iniciativa apostà fort per aquest pacte, creu que al final Pablo Iglesias donarà suport a un grup parlamentari valencià propi distint al de Podemos?

Això no és una qüestió de la competència de Pablo Iglesias, sinó que depèn del reglament de les Corts espanyoles, que obliga les diputades i diputats electes per una concreta candidatura a conformar plegats un grup parlamentari. Compromís-Podem: És el moment és una única candidatura als efectes legals, diferent a la que presenta Podemos a altres llocs de l’Estat i, per tant, farem un grup propi.

-Com a advocat creu que el reglament del Congrés permet tindre un grup parlamentari propi?

Estic convençut que n’obtindrem molts més de les cinc diputades i diputats requerits, i ultrapassarem amplament el mínim exigit del 15% del vot emés a cadascuna de les circumscripcions valencianes. Per tant, no ha d’haver cap impediment per conformar un grup propi.

“Anem a Madrid a exportar el model valencià de democràcia social avançada que ja és una realitat a casa nostra”

– Com actuarà ‘la veu valenciana a Madrid’?

Serem una pinya en defensa del País en clau solidària i de progrés. Anem a Madrid a exportar el model valencià de democràcia social avançada que ja és una realitat a casa nostra.

– M’han dit que ha treballat braç a braç amb Joan Baldoví, també amb Àngela Ballester?

Vaig conèixer Joan Baldoví a les eleccions generals del 2011 i des d’aleshores tenim una relació molt bona i ens compenetrem perfectament en el treball. A Àngela Ballester l’he poguda conèixer en aquesta campanya, i ràpidament hem sintonitzat, com també la resta de candidates i candidats. Tenim ben clara la importància del projecte global que estem representant i volem estar a l’altura de les esperances dipositades en nosaltres per una bona part de la societat valenciana.

– Què pot aportar al projecte a Madrid?

Jo destacaria la meua formació jurídica i la meua experiència en la militància política. I, és clar, l’entusiasme per formar part d’un projecte de canvi en profunditat on la representació de Compromís-Podem-És el moment tindrà un paper protagonista al si d’un Parlament per fi obert.

– Com planteja la coalició l’nfrafinançament valencià?

És prioritari per a nosaltres solucionar l’infrafinançament valencià, recuperar el deute històric i aconseguir un nivell d’inversions estatals en correspondència amb el nostre volum de població. Hem d’aconseguir un tractament igualitari per part de l’Estat, i també la capacitat per recaptar els nostres imposts. No podem continuar vivint d’unes aportacions raquítiques que l’Estat ens entrega com si foren almoina. Volem el que en justícia ens pertoca, ni més ni menys.

– Com es resol, no pagant el deute?

Nosaltres no som els deutors, ho és l’Estat, que haurà de ficar-se al dia en la seua morositat estructural envers el Poble Valencià.

“Agricultors i ramaders guanyaran més diners perquè els donarem més possibilitats per a vendre directament els seus productes i de transformar-los artesanalment”

– Mesures per a reactivar l’economia en agricultura?

El nostre programa en matèria d’agricultura, pesca i ramaderia se recolza en tres eixos: la sobirania alimentària, la professionalització total i la millora dels canals de distribució. La sostenibilitat d’eixes activitats va lligada a la sostenibilitat mediambiental. Apostem per la reconversió de l’agricultura de secà i la ramaderia extensiva cap a la producció ecològica, amb el suport d’inversions considerables en R+D+I i en formació continuada, i un recurs constant al finançament amb fons europeus. Impulsarem bancs de terres per tot l’Estat, per oferir recursos a persones desocupades i professionals agraris que vulguen ampliar les seues explotacions. També impulsarem una quota rebaixada d’afiliació a la Seguretat Social per a joves i persones aturades que vulguen incorporar-se a l’activitat agrària. I, com a molt important, fomentarem una indústria agroalimentària basada en l’ús i valorització de la producció local. Agricultors i ramaders guanyaran més diners perquè els donarem més possibilitats per a vendre directament els seus productes i de transformar-los artesanalment. Recuperarem la pesca selectiva per revertir la sobreexplotació actual dels recursos i fer més rendible l’activitat.

– En indústria?

Apostem per una reconversió progressiva de les nostres indústries cap a l’economia verda. Tot el bagatge de generacions industrials ha de ser aprofitat per a posar dempeus una nova cultura empresarial que aposte per activitats rendibles que perduren en el temps. Prioritzarem les activitats centrades en l’eficiència energètica, la rehabilitació d’edificis, les energies renovables, el transport sostenible i l’ecoindústria basada en els nous materials i la biotecnologia. Volem invertir el 3% del PIB en activitats de R+D+I, en col·laboració amb la Universitat i els centres d’investigació, per tal de posar en peu un sector industrial que genere molta ocupació qualificada i que estiga fortament internacionalitzat però alhora ben arrelat en la societat valenciana. I, per descomptat, és imprescindible un Pla d’Infraestructures que millore el transport públic, allibere l’AP-7, potencie la xarxa ferroviària, aposte per la intermodalitat en el trasport i convertisca en realitat el Corredor mediterrani i el Corredor Sagunt-Bilbao.

“Apostem pel turisme que busca la qualitat i que no és agressiu amb els recursos naturals”

– Turisme?

Farem un nou model turístic sostenible, rendible per al conjunt de la societat i diversificat pel territori. Apostem pel turisme que busca la qualitat i que no és agressiu amb els recursos naturals. El País Valencià té una fesomia perfecta per a la desestacionalització turística, la combinació de costa i medi rural, i l’acollida de visitants que vénen per motius culturals, professionals o esportius. Cal aprofitar també les oportunitats de qualificació professional que ofereix el turisme.

Comparteix

Icona de pantalla completa