Entitats europees pels drets humans alerten que bloquejar les ONG de rescat és "reprimir la societat civil"

ECRE i EuroMed Rights alerten que la criminalització a organitzacions com Proactiva Open Arms i les limitacions als vaixells "van en contra de l'estat de dret"
7 agost 2019 12:49h
Entre gener i finals de juny prop de 26.000 persones migrades van arribar a Europa per via marítima. / OPEN ARMS

VALÈNCIA. El Consell Europeu per als Refugiats i Exiliats (ECRE) i EuroMed Rights denuncien que la criminalització de les ONG de rescat al Mediterrani és un intent de "reprimir la societat civil" i que el bloqueig dels vaixells "va en contra de l'estat de dret". Així s'han pronunciat la secretària general d'ECRE, Catherine Woollard, i la responsable d'immigració d'EuroMed Rights a Itàlia, sobre la situació que està vivint el vaixell de l'Open Arms, que viatja a la cerca d'un port segur des de les costes líbies amb 121 migrants.

En declaracions a l'ACN, Woollard ha criticat que aquestes mesures són "accions que van en contra de l'estat de dret". Woollard també ha lamentat les "acusacions falses" contra les ONG que salven vides quan en realitat són els estats els qui no compleixen les seues responsabilitats d'acord amb el dret internacional".

Per la seua banda, Prestiani ha afirmat que el bloqueig als vaixells de rescat protagonitzat per Matteo Salvini pretén, en el fons, impedir que les organitzacions siguen "testimonis de les violacions de drets humans" en països com Líbia. "Les ONG veuen els actes de devolució a Líbia en contra del dret internacional", assegura. Per això, augura que la criminalització d'aquestes entitats "seguirà creixent".

Davant de l'amenaça de sancions per part dels governs italià o espanyol, Prestianni reivindica que s'ha de "deixar clar quin és l'objectiu de vaixells com l'Open Arms o el Sea Watch". "L'objectiu és protegir la vida. Estan respectant els convenis del mar, que diuen que salvar vides humanes i portar-les a un lloc segur és una obligació", remarca.

Segons dades de l'Organització Internacional de les Migracions (OIM), entre egener i finals de juny prop de 26.000 persones migrades van arribar a Europa per via marítima, un 35% menys que durant el mateix període l'any anterior. Només en els primers sis mesos del 2019 s'han registrat gairebé 600 morts al Mediterrani.

next