Diari La Veu del País Valencià
L’entesa ‘botànica’ per al Senat no suma: el PSPV descarta una aliança perquè confia a revalidar resultats 

VALÈNCIA. Com en convocatòries anteriors, torna a sonar la proposta de formar una entesa ‘botànica’ al Senat. El 2016 ja es va tractar de configurar una candidatura única i, de fet, tots els partits implicats hi estaven d’acord. Va ser la direcció del PSOE, liderada per Pedro Sánchez, qui va frustrar l’aliança. És més: la decisió del líder socialista va ser un dels desencadenants del seu distanciament amb el president del PSPV, Ximo Puig.

Aquest febrer, moments després que es fera pública la data de les eleccions convocades per Pedro Sánchez per al 28A, la proposta va ser posada de nou sobre la taula. Compromís va traslladar als seus socis de govern –el PSPV i Podem– una oferta per a configurar una candidatura única a la cambra alta. Ho va avançar la coportaveu de la coalició i coordinadora general del Bloc, Àgueda Micó, a través del seu perfil de Twitter. Micó va defensar en aquell moment que calia “exportar a Madrid l’experiència d’èxit” del Botànic.

La dirigent de Compromís va explicar que la intenció d’aquesta candidatura conjunta seria “defensar l’agenda valenciana” a la cambra alta. D’aquesta manera, hi hauria la possibilitat de crear un grup parlamentari valencià que defensara les reivindicacions polítiques en la línia del govern de la Generalitat.

Quatre dies després, el 19 de febrer d’enguany, la subsecretària general del PSOE, Adriana Lastra, rebutjava la possibilitat de concórrer en coalició amb Compromís i subratllava que els socialistes es presentarien a les generals amb les seues sigles. “Des de Compromís apostem per l’aliança per al Senat”, defensava el portaveu de la formació valenciana al Congrés, Joan Baldoví, recordant que el PP es fa amb el 75% dels senadors valencians malgrat sumar menys del 35% dels vots al territori.

Però, també als corredors del Congrés, la portaveu parlamentària del PSOE, Adriana Lastra, va descartar aquesta entesa: “Som un partit de 140 anys d’història i ens presentem a tot Espanya com el PSOE –va remarcar–. Nosaltres som el PSOE i aquest partit es presenta amb les seues sigles”.

Una proposta de Podem encara no formal

Ara és Podem qui recupera la proposta. El diputat d’Unides Podem i secretari d’anàlisi política de la formació morada, Ferran Martínez, va defensar aquest divendres una aliança per al Senat entre la seua formació, el PSPV i Compromís. Segons Martínez, eixa opció “convindria” a les tres forces “si hi haguera algun tipus d’acord de les dretes [que només tenen un senador per circumscripció] per a fer un ‘Espanya suma’ al Senat”.

Des d’Unides Podem calculen que una aliança dretana suposaria que el PSOE perdera sis dels seus nou senadors. “En eixe cas, al partit socialista, a nosaltres i a Compromís ens convindria fer una aliança ‘botànica’ per a traure el màxim nombre de senadors possibles al País Valencià”, va apuntar Martínez, qui també va assegurar que no han “llançat una proposta formal” en aquest sentit però que si els seus òrgans veuen “sintonia” i “predisposició”, valoraran formalitzar-la.

El diputat de la formació morada ha fet referència a les dues ofertes anteriors –el 2016 i el febrer del 2019– i a com el líder dels socialistes valencians “semblava disposat a acceptar-la”. “En aquesta ocasió, una aliança d’eixe tipus ens permetria llançar un missatge polític molt potent a Madrid: fa falta exportar el Botànic a Madrid. És un dels missatges fonamentals de les pròximes setmanes”, va ressaltar Martínez.

Una proposta vista “amb bons ulls” per Oltra

Preguntada per aquesta proposta de Podem, la vicepresidenta del Consell i coportaveu de Compromís, Mónica Oltra, va dir aquest divendres que la veu “amb bons ulls”, ja que la seua formació ha defensat un “front comú” d’esquerres contra el “bipartidisme antic”.

Oltra, en declaracions als periodistes després de la roda de premsa del ple del Consell, va recordar que la primera opció de Compromís era concórrer a les eleccions “en una única oferta electoral” amb els partits que representen les polítiques que posen en el centre les persones i que propugnen mesures com la lluita contra l’emergència climàtica.

Una possibilitat, va assenyalar, que “per al Congrés no ha pogut ser”. Amb tot, Compromís està obert a estudiar i “transitar per una plataforma” que aglutine formacions progressistes al Senat. En aquest sentit, la líder de la coalició va assegurar que estudiaran “amb afecte” la proposta, tot remarcant que “és molt millor per a aquest país” tindre un senador de la confluència que de dretes.

Escepticisme sobre el PSPV, confiança a mitges en Compromís

Tot i haver llançat a l’aire aquesta idea, des de Podem ja preveuen la resposta dels socialistes. De fet, Martínez només imagina un ‘sí’ en cas que es consumara un pacte de dretes. Si no, entenen que el PSOE rebutjaria fer realitat aquesta aliança ‘botànica’ perquè perdria representació. “Llavors quedaria l’opció d’un nucli ampli d’esquerres al Senat com havia proposat Mónica Oltra per al cas del Congrés i Compromís va rebutjar [per a anar en coalició amb Més País]”, va indicar el diputat de la formació morada.

No obstant això, Martínez també va expressar els seus dubtes sobre si Compromís estaria disposat “a assumir una cosa així, ja que suposaria entrar en una contradicció: obri la porta a una aliança al Senat i tancar eixa porta al Congrés”.

Una candidatura ‘a la valenciana’

Una altra possibilitat que considera Podem és “una aliança entre diferents actors polítics valencians”. Així, si el PSPV rebutja l’entesa ‘botànica’, la idea de la formació morada és la configuració d’una candidatura al Senat “entre les forces polítiques valencianes”. “Entenem que el referent de Més País al País Valencià és Compromís. No existeix ací més enllà de Compromís. Seria com una aliança entre Compromís, Esquerra Unida i Podem”, va concloure Ferran.

La veritat és que a Podem no van errats: l’oferta d’anar amb ells i Compromís al Senat no sedueix el PSPV, que veu com totes les enquestes apunten a una repetició de l’àmplia majoria que va obtindre el 28A i que va donar als socialistes valencians nou senadors d’un total de 12 –tres per cada demarcació–. Els altres tres escons els va aconseguir el PP amb un per cada circumscripció.

Així doncs, segons expliquen a Diari La Veu fonts socialistes, les bones perspectives electorals dibuixen un escenari en què el PSPV revalidarà els resultats i, per tant, no li caldrà concórrer en cap candidatura unitària. Tal com intueix Podem, només una hipotètica aliança entre el PP i Ciutadans podria forçar una entesa ‘botànica’ al Senat.

No obstant això, i també coincidint amb la segona idea llançada per la formació morada, el PSPV sí que veu útil que concórreguen conjuntament Unides Podem i Compromís-Més País, amb l’objectiu que aquesta UTE per al Senat siga la segona força més votada –per darrere del PSPV– i ‘robe’ els escons de la cambra alta que ara ocupen els populars valencians.

Comparteix

Icona de pantalla completa