Una enquesta de Més País dona a la formació un escó per Alacant i un altre per València

El sondeig es va realitzar entre el 23 i el 25 de setembre i va servir al partit d'Errejón per a decidir en quines demarcacions presentar-se el 10N
2 octubre 2019 16:34h
La mateixa enquesta també compara l'efecte que té la irrupció de Més País en la resta de partits i el resultat que podrien haver obtingut si, finalment, el partit d'Errejón haguera decidit no concórrer a les eleccions generals. / JESÚS HELLÍN, EUROPA PRESS

MADRID (EFE). Una enquesta interna elaborada per Més País dona 16 escons a la formació liderada per Íñigo Errejón en les eleccions del 10 de novembre; d'aquests, un seria per Alacant i un altre per València, la qual cosa suposa una estimació del 6% dels vots.

El treball de camp del sondeig, al qual ha tingut accés EFE, es va dur a terme la setmana passada, entre el 23 i el 25 de setembre, coincidint amb els dies en què es va posar en marxa la plataforma electoral.

De fet, el 25 de setembre, l'última jornada en què es va elaborar l'enquesta, va ser el dia en què Errejón va ser ratificat per a liderar la candidatura i es va anunciar el nom de Més País com la marca electoral de la formació.

Segons l'enquesta, elaborada a partir de 2.500 entrevistes i que va servir per a prendre una decisió sobre les demarcacions en les quals acudir a les urnes, Més País obtindria escons en tretze circumscripcions.

I en la resta de demarcacions?

A Madrid, es preveu que Més País aconseguiria tres diputats, i a Barcelona –on encara no ha decidit formalment si es presentarà el 10N– dos escons més. Si fan cas a aquestes dades, la formació s'inclinaria per concórrer als comicis en la demarcació catalana més poblada.

Segons el sondeig, Més País també entraria en el Congrés amb un escó a Múrcia, Sevilla, Cadis, Màlaga, Biscaia, Balears, la Corunya, Astúries i Las Palmas.

L'efecte d'una nova peça en el tauler

La mateixa enquesta també compara l'efecte que té la irrupció de Més País en la resta de partits i el resultat que podrien haver obtingut si, finalment, el partit d'Errejón haguera decidit no concórrer a les eleccions generals.

El PSOE guanyaria les eleccions en tots dos supòsits, encara que l'arribada del partit d'Errejón li suposaria una caiguda de l'1,8% i quatre escons menys respecte a la mateixa enquesta sense Més País. Els socialistes obtindrien 126 diputats i un 28,3% dels vots. No obstant això, el PSOE continuaria pujant tres escons respecte a les eleccions de l'abril.

Unides Podemos seria el partit que més patiria amb l'arribada de Més País. Perdria un 3% dels vots i huit escons, i es quedaria amb 26 diputats, deu més que el partit d'Errejón.

Per contra, el PP pujaria un 0,4% i un escó, amb una estimació de 85 diputats per al 10N, 19 més que en els anteriors comicis. Malgrat això, l''efecte Errejón' només li suposaria un diputat més, el mateix que perdria Ciutadans amb l'arribada de Més País a les enquestes.

El sondeig intern de Més País també fa una estimació de la correlació de forces entre el bloc d'esquerres i de dretes. Segons l'enquesta, les esquerres en el seu conjunt pujarien quatre escons. 

agermana't

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next