"En Alicante el idioma oficial es el español": la resposta d'un policia local a un valencianoparlant 

L'agent reitera a un conductor que "hable en español, no entiendo su dialecto"
16 maig 2019 17:06h
PLataforma per la Llengua demana a l'Ajuntament d’Alacant que sancione els agents. / AJUNTAMENT D'ALACANT

VALÈNCIA. La conclusió a què va arribar un Policia Local d'Alacant davant d'un ciutadà que li va parlar en valencià és que "en Alicante el idioma oficial es el español". Plataforma per la Llengua ha recollit la denúncia de Juan Antonio P.F. davant un nou cas de discriminació lingüística. L'entitat ha demanat al nou govern que es forme a la ciutat després de les eleccions del 26 de maig que emprenga un procediment disciplinari a fi de sancionar els agents implicats.

El passat 10 de maig, un agent va demanar a Juan Antonio P.F. que parara el vehicle a fi d'interposar-li una multa de trànsit. Segons ha informat Plataforma per la Llengua a través d'un comunicat, el conductor va donar la seua adreça al policia municipal en valencià. La resposta de l'agent va ser: "No le entiendo, hábleme en español". El conductor va apel·lar al dret d'expressar-se en valencià. Això no obstant, la resposta del policia va tornar a ser: "Hable en español".

El ciutadà, sempre segons la versió explicada per Plataforma per la Llengua, va intentar seguir la conversa en valencià, però l'agent, "amb la col·laboració passiva d'un altre agent", va dir: "En Alicante el idioma oficial es el español". L'ONG qualifica la situació "de menyspreu i humiliació" envers Juan Antonio P.F. perquè "la conducta és impròpia d'un funcionari públic", ja que, "repetia, sense voler escoltar el conductor, hable en español, no entiendo su dialecto". 

Finalment, el ciutadà va cedir i es va adreçar a l'agent en castellà. Això no obstant, l'afectat ha denunciat l'actuació dels dos agents al consistori, una decisió que ha rebut el suport de la Plataforma per la Llengua.

En aquest sentit, Manuel Carceller considera que "els policies d'Alacant van vulnerar el dret d'expressió i van insultar la dignitat de la comunitat lingüística amb l'al·lusió als dialectes referint-se al valencià. Es tracta d'un cas de valencianofòbia". Així, l'entitat demana a l'Ajuntament d'Alacant que emprenga un procediment disciplinari a fi de sancionar els agents de la policia municipal en tant que considera que "és un cas de falta molt greu, perquè els policies van incomplir les seues funcions i van actuar de forma ideològica i discriminatòria contra l'ús del valencià".

next