L'EMT de València ratifica la direcció de l'empresa després del cas del frau dels 4 milions d'euros

El Consell d'Administració de l'empresa aprova la compra de 164 autobusos
7 octubre 2019 17:50h
L'EMT ha aprovat l'adjudicació de 164 autobusos a l'empresa Evobús. / EFE

VALÈNCIA (EFE). L'Eempresa Municipal de Transports (EMT) de València ha aprovat aquest dilluns, amb els vots a favor del PSPV i Compromís, la pujada de sou del director gerent de 70.000 a 75.000 euros, així com la compra de 164 autobusos híbrids per valor de 49,6 milions d'euros.

Els consellers dels grups de l'oposició –PP, Ciutadans i Vox– han votat en contra de totes dues qüestions –el PP s'ha abstingut en la compra d'autobusos– en la reunió del Consell d'Administració, que ha tractat aquests assumptes ajornats la setmana passada per l'aprovació d'una comissió d'investigació del frau de 4 milions al si de l'EMT.

El Consell ha ratificat en els seus càrrecs l'actual equip directiu; ha apujat el sou al director gerent, Josep Enric García Alemany, i ha aprovat la creació del càrrec de director adjunt –de nova creació–, que recaurà en Toni Martínez, fins ara cap de gabinet de García Alemany. Martínez cobrarà 60.000 euros en el seu nou lloc en l'empresa.

El salari de 75.000 euros que percebrà García Alemany és "un 40% menys que el seu antecessor (92.453 euros) i un 60% menys que l'anterior (126.897)", segons l'EMT.

Renovació de la flota

Respecte als autobusos, el Consell d'Administració ha aprovat l'adjudicació a Evobús de 164 vehicles híbrids (14 més dels que es preveia en la licitació) per un import de 49,6 milions.

Segons els plans de l'empresa, els autobusos arribaran a partir de l'any que ve, els primers 35 entraran en funcionament en el primer semestre i la resta, de forma escalonada setmanalment. L'any 2021 estaran tots en funcionament, la qual cosa reduirà l'edat mitjana de la flota de 13 anys a 7,5.

El regidor de Mobilitat Sostenible i president de l'EMT, Giuseppe Grezzi, ha destacat la importància de la renovació de la flota perquè el canvi de model de mobilitat siga "una realitat" i ha agraït al Banc Europeu d'Inversions (BEI) el seu finançament per a afrontar aquesta compra.

Grezzi ha assenyalat que Cs i PP han d'explicar "per què no volen que els valencians gaudisquen de nous models d'autobusos per a millorar el servei", i ha afegit que aquests partits pensen que "com pitjor vaja l'EMT, millor per als seus interessos partidistes".

Ha recordat que quan va canviar el govern a l'Ajuntament de València, l'EMT "només havia comprat dos autobusos, no s'invertia en infraestructures, no es contractava personal" i va haver-hi una amenaça d'acomiadament de més de 200 persones, segons ha manifestat. Quatre anys més tard, l'EMT ha sanejat els seus comptes i ja no té fons propis negatius, segons el regidor.

En l'apartat de contractacions, l'empresa ha incorporat 400 persones, i hi ha un 13% més de conductors que l'any 2015, fins a 1.233 treballadors. La plantilla ha recuperat els diners que van perdre amb les retallades del 2012 i ha incrementat els seus salaris un 10% de mitjana.

Pel que fa al nombre d'usuaris, l'EMT ha augmentat el nombre de viatgers de 87 milions l'any 2015 a 96 milions amb els quals tancarà l'any, el 9% més.

next