L'EMT acorda per unanimitat comunicar el frau al Tribunal de Comptes i al Banc d'Espanya

El Consell d'Administració també ha donat compte de les al·legacions a la denúncia que va presentar Ciutadans en considerar que aquesta contenia "acusacions gratuïtes"
20 desembre 2019 14:28h
Amb el vot a favor de tots els consellers –Compromís, el PSPV, el PP, Ciutadans i Vox–, la companyia pública d'autobusos assumeix i aplica l'acord adoptat aquest dijous al ple de l'Ajuntament de la ciutat. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA (EP). El Consell d'Administració de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de València ha acordat aquest divendres per unanimitat comunicar al Tribunal de Comptes i al Banc d'Espanya el frau de quatre milions d'euros perquè els dos organismes tinguen coneixement de l'estafa i decidisquen si l'estudien per a determinar si hi ha responsabilitats comptables o financeres.

Així, amb el vot a favor de tots els consellers –Compromís, el PSPV, el PP, Ciutadans i Vox–, la companyia pública d'autobusos assumeix i aplica l'acord adoptat aquest dijous al ple de l'Ajuntament de la ciutat. De fet, es va decidir amb els vots a favor del govern local –Compromís i el PSPV– i l'abstenció de l'oposició –el PP, Ciutadans i Vox– instar el Consell d'Administració de l'EMT a portar el frau al Tribunal de Comptes i al Banc d'Espanya.

Aquesta decisió s'ha adoptat al Consell d'Administració extraordinari que s'ha celebrat aquesta jornada després de l'acord plenari. "Ha suposat l'aprovació del que es va acordar ahir al ple", ha indicat després de la reunió la representant socialista i presidenta de la comissió d'investigació, Elisa Valía, que ha assegurat que "la comunicació al Tribunal de Comptes serà immediata, entre aquest divendres i dilluns".

La notificació al Banc d'Espanya es realitzarà més endavant però, "com a màxim, abans del 16 de gener", com han apuntat, a preguntes d'Europa Press, Valía i també el president de l'EMT i regidor de Mobilitat Sostenible a València, Giuseppe Grezzi. L'edil ha comentat que en aquest cas s'ha d'"adjuntar alguna documentació que pot ser rellevant i que pot millorar les garanties" en el procediment.

"Per a això hem de recaptar la informació que s'està aconseguint a través del procediment penal que hi ha obert", ha agregat la consellera socialista, que ha destacat que el PSPV defensava, "des del 7 d'octubre, al Consell d'Administració, comunicar al Tribunal de Comptes i al Banc d'Espanya" el frau, registrat i detectat al setembre, i així "la pèrdua patrimonial de quatre milions d'euros en l'EMT".

Elisa Valía ha afirmat que, a partir de les comunicacions que els faça aquesta companyia, "cadascun dels òrgans buscarà les responsabilitats amb l'entitat financera" que va cursar les transferències emmarcades en l'estafa. "Que facen el seu treball. Nosaltres, com a consellers i com a empresa, hem fet el nostre: comunicar el frau", ha agregat.

Giuseppe Grezzi ha comentat que "des d'octubre s'estava debatent comunicar al Tribunal de Comptes el frau perquè estiguera assabentat" i ha precisat que "tot el debat" se centrava en "si aquesta comunicació s'havia de fer ja o, com deien els lletrats i el tècnic d'Hisenda que va comparéixer en la comissió d'investigació, esperar a la finalització de la instrucció penal".

Després d'aquest debat i de determinar que traslladar l'estafa als citats òrgans no comportava perjudici en el procés judicial per a la recuperació dels diners, l'EMT ha decidit atendre l'acord d'aquesta del ple d'aquest dijous i treballar ja en la formalització d'aquestes comunicacions.

Respecte a les explicacions sobre les al·legacions que el gerent de l'entitat, Josep Enric García, i l'assessora jurídica, Virginia Álvarez, van presentar el 14 de novembre al Tribunal de Comptes per la denúncia plantejada davant aquesta instància per Ciutadans a partir del frau, Grezzi ha reiterat que "no hi ha cap contradicció" amb la decisió de l'EMT de comunicar l'estafa a aquesta instància.

"Això de Ciutadans és independent del que s'ha fet ara. Són dues coses diferents. Nosaltres no farem una denúncia al Tribunal de Comptes, farem una comunicació", ha afirmat l'edil, que ha dit que aquest òrgan pot estudiar els dos processos de manera diferent.

Així mateix, ha repetit que l'EMT va al·legar contra la denúncia de Ciutadans "perquè no estava conforme", ja que contenia "acusacions gratuïtes", "parlava en tot moment d'un delicte informàtic i de falta de seguretat de l'empresa" i descrivia "una realitat que no és així". "El que diuen les al·legacions és que eixos arguments no són vàlids i demana que no se seguisca aquesta línia d'investigació" i que s'arxive la denúncia, ha agregat.

next