Diari La Veu del País Valencià
Les empreses emergents revolucionen el calçat amb sabates inclusives i basades en persones cèlebres

VALÈNCIA. La tradició del calcer valenciana, i espanyola –el sector és clau al País Valencià, ja que el 40% de les seues exportacions es fabriquen al territori– s’està revitalitzant en els últims anys gràcies a les empreses emergents, que aposten per donar al producte un valor afegit servint-se del disseny i una renovada funcionalitat. Així, sabates inclusives que tenen en compte les persones amb discapacitat visual, creacions unisex o inspirades en el swing i personatges històrics són algunes de les novetats.

Aquest és el cas de quatre empreses innovadores dedicades al calçat afavorides per Lanzadera, l’acceleradora de l’empresari valencià Juan Roig. Es tracta de projectes que intenten donar resposta a la crisi econòmica, a la competència dels països asiàtics o a la necessitat de diversificar mercats davant l’amenaça del Brèxit.

Timpers, creada per tres universitaris d’Alacant –Aitor Carratalá (Arquitectura), Roberto Mohedano (ADE) i Diego Soliveres (Dret)– n’és un exemple. Les sabatilles que fabriquen són dissenyades per Soliveres, que té una minusvalidesa visual del 75% des del seu naixement, amb la col·laboració de l’equip de futbol de l’ONCE, entrenat per Carratalá.

En les seues sabatilles, tant els teixits com el logo en braille, la grandària dels cordons i els colors perquè contrasten estan pensats per a donar facilitat a les persones amb problemes visuals, però també per a tothom.

Aquesta empresa, que ja ha començat a vendre el seu producte fabricat a Alacant, va guanyar el premi Emprende i Discapacidad 2018. Van començar el novembre del 2018 amb una tirada de quasi 300 parells, que van vendre en els sis primers mesos. Des que van entrar en Lanzadera han experimentat un creixement exponencial, ja que en els 3 mesos que fa que es troben en l’acceleradora, han aconseguit facturar un 70% més que en el semestre anterior i continuen creixent, destaquen fonts de l’acceleradora a Europa Press.

Una altra de les empreses emergents que ha irromput en la indústria del calçat és Vacant, que ofereix models monocromàtics de colors bàsics i unisex, amb una sola ergonòmica de disseny propi que té la comoditat com a prioritat. Tots els seus productes es fabriquen a Elx i des del seu inici, març del 2018, han facturat uns 50.000 euros. Van arrancar la seua activitat amb cinc models i al setembre tindran ja onze.

La valenciana Boonper va saltar recentment als mitjans de comunicació, especialment en els francesos, a propòsit del llançament d’una línia de mocassins artesans inspirada en personatges històrics –entre ells Marie Curie, Sigmund Freud i Thomas Jefferson– i en el disseny dels quals va col·laborar Louis Sarkozy, fill de l’expresident francés.

Boonper va nàixer el 2017 en el si de Marina d’Empreses, el pol d’emprenedoria impulsada per Juan Roig en la Marina de València, i està especialitzada en mocassins artesans que es fabriquen a Castella-la Manxa.

Boonper ven ja per Internet a tot el món i, segons explica el seu CEO, Pablo Gómez-Lechón, el seu èxit es fonamenta en “sabates 100% artesanes made in Spain amb pells tractades a Espanya o importades d’Itàlia i altres països”. En el primer semestre de l’any, les seues vendes han crescut un 80%.

Els clients dissenyen

Igualment, presenta una proposta innovadora Madame Dynamite, que evoca en les seues creacions els models de sabata per a ballar música swing. Aquesta marca, que dissenya els seus models a València i els fabrica a Elda, proposa un calçat per a l’ús diari però també per a ballar eixa música i, a més, prompte oferiran la possibilitat als clients que dissenyen les seues sabates.

Han quadruplicat les vendes respecte a l’any passat i venut més de 600 parells en huit mesos. En concret, han aconseguit els 100.000 euros de facturació des de principi d’any i esperen tancar-ho en més de 150.000.

Comparteix

Icona de pantalla completa