Alerta per fortes pluges que poden arribar als 80 litres per metre quadrat

Emergències incrementa el personal del 112 i s'intensificarà la vigilància de superfície forestal
18 abril 2019 10:48h
Segons la previsió meteorològica de l'Aemet, les pluges seran persistents i la inestabilitat es prolongarà durant diversos dies a gran part del territori. / EFE

VALÈNCIA. L'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències ha activat el dispositiu especial de Setmana Santa amb el reforç d'un 7% dels torns del personal del telèfon d'Emergències 112 i la intensificació de la vigilància de superfície forestal i demana precaució davant l'arribada de ruixats i tempestes fortes.

Es recomana als municipis i organismes amb competències en la gestió de les emergències que mantinguen la necessària atenció i seguiment de tots els avisos que emeta durant eixos dies el Centre de Coordinació d'Emergències amb la finalitat d'activar amb antelació els seus protocols d'actuació i establir les pertinents mesures preventives en els seus respectius àmbits. 

Segons la previsió meteorològica de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), les pluges seran persistents i la inestabilitat es prolongarà durant diversos dies a gran part del territori. El territori estarà almenys fins al dissabte en alerta groga per precipitacions que podrien acumular en dotze hores fins a 80 litres per metre quadrat. A més, les ratxes de vent podrien arribar als 80 quilòmetres per hora i es podrien produir fenòmens costers amb ones de fins a tres metres. 

El director de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel, ha recordat que "s'haurà de prestar especial atenció a les precipitacions acumulades". A més, ha apel·lat a la precaució i responsabilitat ciutadana.

Tancament del Port de Sagunt

L'Aemet ha informat que durant aquest matí hi ha "fort marejol" a la costa amb ones que superen els dos metres. Per aquest motiu, el Port de Sagunt (el Camp de Morvedre) s'ha tancat al trànsit marítim a les 12.58 hores per les males condicions meteorològiques, segons ha informat l'Autoritat Portuaria de València.

Pendents de les recomanacions i de l'evolució dels canvis meteorològics

Per la seua banda, la Direcció General de Protecció Civil i Emergències del Ministeri de l'Interior ha recordat les recomanacions per risc de pluges, tempestes, inundacions, vents i fenòmens costaners durant la Setmana Santa, d'acord amb les prediccions de l'Aemet.

A causa del "difícil pronòstic dels fenòmens tempestuosos", aconsellen que la població es mantinga informada "en tot moment" de la possible evolució dels canvis meteorològics i que seguisca les recomanacions de les autoritats competents. En concret, recomanen que se seguisquen les actualitzacions dels pronòstics i els avisos a través de la web de l'Aemet i de la Direcció General de Trànsit (DGT). 

Dispositiu Setmana Santa i Pasqua

Les mesures especials començaran a aplicar-se a partir del dijous Sant i es prolongaran fins al 29 d'abril, amb la possibilitat d'ampliar-ho fins a l'1 de maig. Es farà a través d'un dispositiu coordinat per l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències format per més de 800 efectius dels diferents organismes.

Durant aquests dies, independentment del nivell de preemergència d'incendis forestals, s'adoptaran mesures preventives com si fora nivell 3 de preemergència, risc extrem d'incendis forestals. Això implica la prohibició de crema en els terrenys forestals, contigus o amb una proximitat menor a 500 metres d'activitats com la crema de marges de cultius o restes agrícoles i forestals; crema de canyar o matolls lligats a aprofitament ramader, cinegètic o un altre tipus, i operacions de destil·lació de plantes aromàtiques.

Les cremes aprovades en plans locals, així com totes les cremes ja concedides per al mateix període, quedaran suspeses. Del 18 al 29 d'abril es podran utilitzar els llocs preparats i habilitats a aquest efecte dins de les recreacions forestals sempre que no s'establisca un nivell 3 de Preemergència de risc d'incendis.

Diàriament el nivell de risc d'incendis es pot consultar a través de la web del Centre de Coordinació d'Emergències o través del seu compte de Twitter @GVA112.

Entre les mesures planificades de vigilància, s'inclouen diversos vols diaris que recorreran tot el País Valencià durant dues o tres hores en funció del nivell de risc d'incendis, llevat que les aeronaus no puguen volar a causa de les condicions meteorològiques adverses o estiguen participant en incendis forestals actius.

Reforç de la sala del 112

El reforç dels torns de treball de la sala d'atenció de telefonades del 112 coincideix amb la posada en marxa de l'operació especial de Trànsit de la Direcció General de Trànsit, que preveu prop de dos milions de desplaçaments de vehicles al País Valencià.

En aquest sentit, la sala del 112 pot ampliar o reduir el seu personal en funció del volum de telefonades gràcies al seu "dimensionament". D'aquesta forma, està previst una major incorporació de personal en els dies de més desplaçaments com són demà dijous 18 d'abril, en el qual el reforç és del 12%, o el diumenge 21, amb un 8% més de personal entre operadors, coordinadors i supervisors.

next