'Em veus?', sis fotògrafs amb discapacitat intel·lectual fan visible l'invisible al Centre del Carme de València

Aquest dijous s'inaugura una exposició que recull les instantànies realitzades per sis usuaris del centre San Rafael d'Alacant 
12 desembre 2019 10:48h
'Em veus?' reuneix les creacions d'Ismael, Ladis, Juan, Pedro, Ismael F. i Juan Fran. / SAN RAFAEL

VALÈNCIA. El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) inaugura aquest dijous, 12 de desembre, la mostra Em veus?  dins dels projectes seleccionats en la convocatòria 'Altaveu' d'inclusió i cohesió social. L'exposició, oberta fins al 19 de gener, recull les instantànies realitzades per sis fotògrafs amb discapacitat intel·lectual del centre San Rafael d'Alacant, que fan visible l'invisible a través de les seues mirades.

'Em veus?' reuneix les creacions d'Ismael, Ladis, Juan, Pedro, Ismael F. i Juan Fran com a resultat d'un taller de fotografia que els ha ajudat a superar els seus dèficits de mobilitat o visió, coordinat per la creadora alacantina Pilar Cortés.

El taller converteix els usuaris del centre en els creadors de les imatges. Durant diverses sessions, els fotògrafs van aprendre l'ús de les càmeres digitals, van eixir a retratar l'entorn, van treballar emocions i van acabar amb la selecció de les millors imatges.

Amb la fotografia com a mitjà d'expressió, els sis exhibeixen la vida a través dels seus ulls i, alhora, es mostren al món amb una experiència compartida i bidireccional. Ismael, Ladis, Juan, Pedro, Ismael F. i Juan Fran han gaudit l'experiència, han aprés de fotografia i han millorat les seues habilitats.

El projecte persegueix implicar les persones amb discapacitat intel·lectual en el món de la fotografia. D'aquesta forma, es fomenta la creativitat, l'autoestima i la qualitat de vida amb la imatge com a eina de reflexió i creixement personal. És, en definitiva, "una aposta per mostrar el seu món i la seua mirada", segons expliquen des del centre.

"La fotografia comunica i visibilitza realitats que la majoria no veiem. Per això, en aquests tallers, la càmera de fotos és una eina per a expressar, comunicar, mostrar i exposar inquietuds amb total autonomia. Cadascun d'ells és diferent i únic, com les seues fotografies", il·lustra Pilar Cortés. Sota el mateix prisma, els participants asseguren que aquesta fotorreportera alacantina els ha ensenyat a enfocar i a "veure grans fotografies en coses simples". 

El centre San Rafael, pertanyent a la Fundació Sant Francesc de Borja, manté des de fa 35 anys a Alacant el seu compromís per la defensa de la dignitat i drets de les persones amb diversitat funcional, especialment de les que presenten necessitats de suport més complexes. Mitjançant una residència, un centre de dia, habitatges amb suports i diversos programes d'atenció comunitària, San Rafael presta els suports necessaris a més d'un centenar de persones.

L''altaveu' de la creativitat 

'Altaveu' és una iniciativa del Consorci de Museus per a donar visibilitat a propostes de caràcter social que fomenten el treball en xarxa amb la ciutadania i obrin la porta a accions culturals basades en el treball comunitari i col·laboratiu.

Amb aquesta convocatòria es donen suport a treballs sense ànim de lucre que es desenvolupen arreu del País Valencià i promouen l'interés per la cultura, la participació i l'activació social.

next