El sindicat d'actors distingeix Enric Benavent i Resu Belmonte com a millors intèrprets de teatre

El col·lectiu demana als partits que qüestionen la necessitat d'una televisió pública i que "confien" i destinen els recursos econòmics adients "per a no perdre-la"
27 març 2019 00:00h
L'Associació d'Actors i Actrius Professionals Valencians ha recuperat els premis de la categoria de doblatge i audiovisual després del retorn de la televisió pública.

VALÈNCIA. L'Associació d'Actors i Actrius Professionals Valencians va lliurar aquest dimarts, 26 de març, els seus premis durant una gala celebrada a la Rambleta, on el sindicat va distingir la trajectòria d'Àngela Castilla.

Els Premis AAPV 2019, que lliura el sindicat, coincideixen amb el Dia Mundial del Teatre –designat el 27 de març per la UNESCO– i, enguany, amb el 30é aniversari del col·lectiu de professionals de la interpretació. Al seu torn, la presidenta del sindicat, Iolanda Muñoz, va recordar durant el seu discurs que "estem vivint un canvi en la política cultural, som conscients d'on veníem, però ens calen més mitjans".

Muñoz va destacar la recuperació de la televisió pública i què ha suposat això per a reactivar el sector. La presidenta d'AAPV va alertar també dels missatges que estan traslladant alguns partits durant aquesta precampanya electoral contra la cadena pública valenciana. "Confieu", ha demanat Muñoz als líders polítics que qüestionen À Punt, i "poseu" els recursos adients "per a no perdre-la".

Per últim, Iolanda Muñoz va reivindicar que la presència de les dones siga la mateixa que la dels homes "perquè la història la poden contar i s'entén igual tant si la conta un home com si ho fa una dona".

Aquest any, el sindicat ha recuperat els guardons de doblatge i els d'audiovisual que havien suprimit el 2013 després que el govern d'Alberto Fabra tancara l'antiga Canal 9. Durant la gala, dirigida per Mertxe Aguilar –que ha retransmés À Punt–, s'ha distingit Àngela Castilla amb el Premi Narcís per tal de reconéixer el seu treball interpretatiu.

Així, el premi a millor interpretació d'audiovisual masculina i femenina va ser per a Pau Gregori, per Paella Today, i per a Verònica Andrés, per Açò és un destarifo.

El llistat de nominats va ser confeccionat a través de les propostes i posteriors votacions dels actors afiliats al sindicat. Així, pel que fa a la millor interpretació d'audiovisual, van ser nominats Pilar Almeria i Sergio Caballero pel paper que fan cadascun en La Vall, la primera sèrie de ficció que ha emés À Punt; Verònica Andrés, per la seua actuació en Açò és un destarifo, l'espai d'esquetx d'humor de la televisió pública; Cristina Garcia, Carles Alberola i Alfred Picó, pels papers de M'esperaràs?, la pel·lícula dirigida per Carles Alberola; Pepa Juan, per l'actuació en el film Formentera lady, i Pau Gregori, per la seua participació en la cinta Paella today.

Per altra banda, el premi masculí i femení de doblatge va recaure en Miquel Vinyoles, per Visca el Rei Julien, i Iolanda Muñoz, per Les dones de Bletchley.

Pel que fa a aquesta categoria, optaven als premis Mari Giner, per El diari de Bita&Cora; Pilar Martínez i Paco Alegre, per Amor; Amparo Mayor, per Elsa i Fred; Iolanda Muñoz, per Les dones de Bletchley; Carles Montoliu i Miquel Viñoles, per Visca el Rei Julien, i Francesc Anyó, per Dos amants.

L'últim dels guardons, el de millor intèrpret de teatre masculí i femení, va ser per a Enric Benavent, per Faust, i per a Resu Belmonte, per Joc de xiquets.

Els nominats de teatre eren Resu Belmonte, per Joc de xiquetes; Empar Canet i Enric Benavent, per Faust; Vanessa Cano, per Per davant i per darrere; Sergio Caballero, per Carinyo; Josep Manel Casany, per Nadal a casa els Cupiello, i Bruno Tamarit, per Cuzco.

Finalment, optaven als premis Crisàlide a millor actor i actriu revelació Lucia Aibar, Maria Caballero, Laura Pellicer, Emili Chaqués, Jorge Valle i Guille Zavala. El reconeixement masculí va recaure en Guille Zavala pels seus papers en El jardí dels cirerers, La vaca que riu i Tourmalet. El Crisàlide femení va ser per a Laura Pellicer per la seua interpretació en Açò és un destarifo, la producció d'Albena per a la televisió pública valenciana.

El grup Los Mocetones va posar la banda sonora a una gala on bona part dels guardonats van encoratjar el gremi d'actors que exercisquen el dret a vot en les properes eleccions. "Per favor, voteu, perquè fa por", va ser una de les frases més repetides pels intèrprets durant els seus respectius discursos d'agraïment.

Ona Nou va posar la música a l'obituari que, com cada any, recorda els professionals que han mort en els mesos anteriors a aquesta cerimònia.

next