Els millors ninots indultats del 2019 llueixen al Museu de les Ciències

L'Ajuntament de València organitza, junt amb la Junta Central Fallera, visites guiades durant el mes de febrer i març a la mostra i al Museu Faller
1 febrer 2019 19:15h
L'Exposició del Ninot s'inaugura aquest divendres, 1 de febrer. / ACN

VALÈNCIA. Per quart any consecutiu, el Museu de les Arts i les Ciències acull l'Exposició del Ninot, que s'inaugura aquest divendres, 1 de febrer, amb l'atractiu de gaudir dels millors ninots indultats d'aquest 2019 i tot un seguit d'activitats paral·leles, com ara visites guiades.

La regidoria de Cultura Festiva ha preparat tot un seguit d'activitats per a complementar l'Exposició del Ninot que l'alcalde de València, Joan Ribó; el regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera (JCF), Pere Fuset; les Falleres Majors de València, Marina Civera i Sara Larrazábal, i representants del Gremi d'Artistes Fallers inauguren aquest divendres. Sota el lema 'L'indult del foc', per quart any consecutiu i amb la col·laboració de JCF i el Museu Faller, s'ha programat una agenda d'activitats per a ajudar a la difusió del patrimoni cultural de les Falles en les seues diverses vessants.

Joan Ribó ha destacat la simbiosi entre una de les cites del calendari faller més esperades, l'Exposició del Ninot, i el Museu Faller, l'oficialitat del qual ha sigut homologada durant aquest mandat. "L'Exposició del Ninot i el Museu Faller són dues eines per a un mateix objectiu: la promoció de les Falles i el seu patrimoni. Ho estem aconseguint connectant una exposició que torna a exhibir-se en un recinte a l'altura del que mereixen els artistes amb un Museu Faller que no deixa de batre rècords de visites després de la seua dignificació, homologació i promoció", ha explicat, en referència a les 120.913 persones que van recórrer les seues instal·lacions l'any passat, amb una intensitat major durant les setmanes prèvies a la setmana fallera, quan sols per l’Exposició del Ninot ja van passar més de 95.000 persones, de manera que va marcar els seus millors registres històrics.

Tal com ha afegit Fuset, enguany, novament, l'adquisició de l'entrada per a contemplar l'Exposició del Ninot permetrà l'accés gratuït al Museu Faller, de manera que es generarà un flux de visites entre dos enclavaments que estan molt a prop. Els visitants podran disfrutar per quart any consecutiu de l'Indult del Foc, el conjunt d'activitats complementàries que s'hi organitzen, com ara el cicle de cinema Falles de Cel·luloide, que enguany porta el lema 'Els nous imaginaris de les Falles' i que abordarà l'aportació del cine a l'obertura de la festa fallera a nous espais i imaginaris de creativitat i innovació".

La inauguració d'aquest cicle serà el dilluns 18 de febrer, amb presència de directors i guionistes dels films com I'm burning (2018), d'Andreu Signes, i Freak freak show. Història d'una falla (2009), de Pascual Ibáñez. A partir del dimarts dia 19 es projectaran tots els dies a les 18 i a les 20 hores al recinte de l'Exposició del Ninot, al costat de la zona de la botiga.

A més, aquest dissabte, 2 de febrer, a les 12 hores hi haurà a l’auditori Santiago Grisolía la taula redona 'Segrelles: 90 anys del primer cartell de Falles', amb la intervenció de Xavi Calvo, dissenyador gràfic i cofundador de l'Estudio Menta; Iván Esbrí, de l'Associació d'Estudis Fallers; Fernando Tormo, director de la Casa Museu Segrelles d’Albaida, i Manuel Muñoz, historiador de l'art i expert en falles i creativitat.

Aquest any hi ha programades diferents visites guiades per l'Exposició del Ninot i al Museu Faller. Així, el 19 de febrer, a les 18 hores, a l'Exposició del Ninot, la visita serà pels ninots amb representacions de la infantesa de l'Exposició del Ninot Infantil, a càrrec de personal tècnic del Museu Faller; el 21 febrer, a les 18 hores, al Museu Faller, per l'exposició 'En peu de festa. Cartells de falles del Museu Faller de València', a càrrec d'Iván Esbrí, comissari de l'exposició; el 28 de febrer, a les 18 hores, a l'Exposició del Ninot, pels ninots de caricatura de l'exposició, a càrrec d'Enric Cuenca, gestor cultural de la Regidoria de Cultura Festiva; el 5 de març, a les 18 hores, a l'Exposició del Ninot, pels ninots de retrat de la mostra, a càrrec d'Adrián García Payá, tècnic del Museu Faller, i 7 de març, a les 18 hores, a l'Exposició del Ninot, pels ninots de representacions femenines de l'exposició, a càrrec de Judith Martínez Mayor, tècnica del Museu Faller.

"Amb totes aquestes activitats complementàries projectem, també durant l'Exposició del Ninot, el gran treball de protecció, conservació i difusió del patrimoni cultural faller que realitza el Museu Faller i ho fem en una Exposició del Ninot, origen de la col·lecció de ninots indultats del Museu recuperant el sentit primigeni d'aquesta iniciativa impulsada per l'artista faller, Regino Mas", ha destacat Ribó.

next