Diari La Veu del País Valencià
Els llibreters que no tenen por d’Amazon

VALÈNCIA. I un dia va arribar Amazon i va posar a l’abast d’un clic un fons editorial inacabable. Què podien fer les llibreries i les editorials independents davant el gegant de la distribució? “Molts temem” la plataforma, va assegurar Antonio de Marco, llibreter, editor i membre de Libelista, el grup de venta per Internet integrat per 100 empreses independents del sector de la literatura que es va presentar aquest dijous a la llibreria Bernat Fenollar de València.

“S’assenyala Amazon com l’enemic”, va advertir de Marco, però la recepta de les llibreries i editorials independents que formen part de la nova plataforma virtual passa per analitzar “les claus de l’èxit” de la multinacional, va demanar l’editor d’Andana, Ricard Peris. La clau passa per conéixer què ha fet bé l’empresa amb seu a Seatle per a “aplicar-ho nosaltres”, va afegir l’editor d’Andana.

“El que està matant moltes editorials independents és el fons”, va advertir Ricard Peris. Amazon ho té tot i una llibreria independent, no. A més, el model de consum i compra de productes culturals –com tota la resta– està caminant cada vegada més ràpidament cap al context virtual. I ací és on entra en joc Libelista, per a adaptar “l’èxit” de la companyia nord-americana de la venda per Internet al mercat virtual de l’Estat.

Les empreses independents de la literatura necessiten enfortir-se, sobretot per a evitar casos com el de Brasil. Al país sud-americà, les llibreries independents van acabar en mans de les cadenes i aquestes, per diverses causes, van acabar en bancarrota. “Que cadascú traga les seues conclusions del que suposa no disposar de llibres”, va indicar Peris. Una de les conseqüències, segons el diagnòstic de l’editor d’Andana, és que “un país que no llig acaba votant Bolsonaro”.

Comparteix

Icona de pantalla completa